Uzmandan Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri
İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinççağ, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığını belirterek, özellikle su tüketimi ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Ramazan ayının sağlıklı ve dengeli beslenme ile geçirilmesi gerektiğini belirten Dr. Dinççağ, kontrolsüz kilo alımının sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.
'Oruç döneminde uzun süre susuz kalındığı için iftar ve sahurda su tüketimine öncelik verilmelidir. Günlük en az 3 litre su içilmesi önerilir. Aşırı şekerli gıdalar, hamurlu tatlılar ve kızartmalar mümkün olduğunca az tüketilmeli. Bunun yerine çorba, haşlama, sebze yemekleri ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ayrıca baharatlı ve asitli yiyeceklerden, gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır.' dedi.
Alternatif olarak az şekerli komposto, sütlü tatlılar, salata, su ve bol sulu meyvelerin tüketilmesi önerildi. Ayrıca, kronik hastalıkları olanların ilaçlarını düzenli almaları ve sağlık durumlarına göre oruç tutmaları için doktorlarına danışmaları gerektiği vurgulandı.
'Beslenme Konusunda Bilimsel Olmayan Bilgilere Dikkat Edilmeli'
Beslenme üzerine bilimsel dayanağı olmayan popüler söylemlerin toplumda kafa karışıklığı yarattığını belirten Dr. Dinççağ, 'Enginar karaciğeri temizler', 'Domates prostat kanserini önler', 'Et suyu bağışıklık sistemini güçlendirir' gibi iddiaların bilimsel kanıtlara dayanmadığını söyledi.
'Bugün diyet ve beslenme konusunda duyduğumuz birçok bilgi gelecekte geçerliliğini yitirebilir. Ancak sağlıklı beslenmenin ana kuralları değişmeyecektir. İhtiyacımız kadar kalori almak, vitamin, mineral ve lif açısından dengeli beslenmek ve sağlığa zararlı yağlardan kaçınmak her zaman önemli olacaktır. Rafine şeker tüketimi azaltılmalı ve aşırı tuz kullanımından kaçınılmalıdır.' ifadelerini kullandı.
'Tek Tip Beslenme Modeli Uygulamak Mümkün Değil'
Dr. Dinççağ, insan beslenmesinin karmaşık yapısı nedeniyle herkes için geçerli tek bir diyetin mümkün olmadığını belirterek şunları söyledi:
'Bir öğün mü yemeliyiz, yoksa iki öğün mü daha sağlıklı? Az az sık sık yemek mi daha doğru? Bu tür sürekli değişen beslenme önerileri insanları kararsız bırakabiliyor. Her bireyin metabolizması farklı olduğu için tek tip bir beslenme modeli veya 'mucize diyetler' mümkün değildir. Sağlıklı beslenme için temel kurallara uyulmalı; belirli oranda protein, karbonhidrat ve yağ dengesi korunmalıdır. Meyve ve sebzeler, vitamin, mineral ve lif kaynağı olarak mutlaka günlük beslenmede yer almalıdır.'
Ramazan boyunca sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek için bilinçli beslenmenin ve bilimsel verilere dayalı önerilere kulak vermenin büyük önem taşıdığı vurgulandı.