Van Gölü Havzası'nı seven flamingolar bu kış da göç etmedi

Van Gölü Havzası'nın göçmen misafirleri flamingolar, bu yıl da bölgeden ayrılmadı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle konaklama sürelerini uzatan flamingolar, Van'ın çeşitli sulak alanlarını kendilerine yuva edindi.

Her yıl Afrika ve İran'ın Urmiye Gölü'nden gelerek Van Gölü Havzası'nda bir süre dinlenen ve ardından Afrika ülkelerine göç eden flamingolar, bu yıl kışı da burada geçirmeye karar verdi. İpekyolu ilçesindeki Erçek Gölü, Çelebibağı, Muradiye Bendimahi ve Gevaş Göründü sulak alanlarını mesken tutan flamingolar, kıyı şeridini adeta beyaza bürüdü. Türkiye'de bulunan yaklaşık 450 kuş türünün 250'sine ev sahipliği yapan Van Gölü Havzası, bu özelliğiyle 'kuş cenneti' olarak anılıyor.

Küresel Isınma Flamingoların Davranışlarını Değiştiriyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, flamingoların artık sadece göçmen kuş olarak değil, bölgede kalıcı bir tür haline gelebileceğini belirtti.

'Asırlardır ilkbaharda selam getirip, sonbaharda selamımızı götüren allı turnalar (flamingolar), genellikle mart sonunda bölgeye gelir, ekim-kasım aylarında göç ederlerdi. Ancak son yıllarda bazı flamingolar Van Gölü Havzası'nda kışı geçirmeye başladı. Yazın yaklaşık 10 bin flamingonun geldiği bölgeden yüzlercesi artık göç etmiyor. Bu sayı her yıl artıyor. Erçek, Gevaş, Muradiye ve Erciş'teki sulak alanlarda kışı geçiriyorlar. İklimin sıcak ve yumuşak seyretmesi, yiyecek bulma ve güvenlik açısından uygun koşullar sunması nedeniyle burada kalıyorlar. Eğer küresel ısınma bu şekilde devam ederse, önümüzdeki yıllarda flamingoların bölgede üremeye başladığını bile görebiliriz' dedi.

Bu yıl da yüzlerce flamingonun Van Gölü Havzası'nda kışı geçirdiğini belirten Aslan, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını ve uygun koşullar devam ettikçe flamingo popülasyonunun artmasının beklendiğini ifade etti.

Bakmadan Geçme