Anestezisiz yatışsız prostat tedavisi mümkün mü? Bilim evet diyor
İyi huylu prostat büyümesi, erkeklerde yaşla birlikte yaygın olarak görülen ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen bir sağlık sorunu olarak biliniyor.
İyi huylu prostat büyümesi, erkeklerde yaşla birlikte yaygın olarak görülen ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen bir sağlık sorunu olarak biliniyor. Geleneksel olarak cerrahi veya ilaç tedavileriyle kontrol altına alınmaya çalışılan bu durum için, artık daha konforlu bir alternatif gündemde: Anjiyo yöntemiyle yapılan tedavi.
Hacettepe Üniversitesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Kongre Başkanı Prof. Dr. Bora Peynircioğlu, iyi huylu prostat büyümesinde uygulanan bu kapalı tedavi yöntemi hakkında detaylı bilgiler verdi. Peynircioğlu’na göre, bu yöntem hastaneye yatış gerektirmeyen, anesteziye ihtiyaç duyulmayan ve sadece bir iğne deliğinden gerçekleştirilen modern bir uygulama.
Tıbbi adıyla "prostatik arter embolizasyonu" ya da halk arasında bilinen adıyla "anjiyo ile prostat tedavisi", prostatı besleyen atardamarların tıkanması yoluyla çalışıyor. Bu sayede, prostatın beslenmesi azaltılıyor ve zaman içinde organın boyutunda küçülme sağlanıyor. Bu da, sık idrara çıkma, gece uyanmaları, idrar akışında azalma gibi şikayetlerin hafiflemesini sağlıyor.
Yöntemin etkinliği, Amerikan Üroloji Derneği'nin saygın yayın organı The Journal of Urology’de yayımlanan bilimsel bir makaleyle de desteklenmiş durumda. Söz konusu çalışmada, anjiyo tedavisi ile geleneksel cerrahi tedaviler karşılaştırıldı ve anjiyo yönteminin hem etkili hem de güvenli olduğu sonucuna varıldı.
Prof. Dr. Peynircioğlu, “Bu bilimsel çalışmada, prostatın boyutunda azalma ve işeme şikayetlerinde belirgin iyileşme olduğu görüldü. Anjiyo yöntemi, cerrahi işlemlere kıyasla mesane depolama kapasitesini daha olumlu etkiliyor. Ayrıca, bu işlem sonrasında bir ameliyat gerekirse, bu yöntemin engel oluşturmadığı da kanıtlandı” dedi.
Anjiyo yöntemi, 2 ila 5 yıllık takip sonuçları itibarıyla kalıcı faydalar sağladığını da ortaya koyuyor. Uygulama sırasında ne mesaneye sonda konulması gerekiyor, ne de hastanede yatış zorunlu hale geliyor. Bu nedenle özellikle ameliyat olamayan, anesteziye uygun olmayan ya da cerrahi müdahaleden çekinen hastalar için önemli bir alternatif sunuyor.
Her yaş grubundaki hastaya ve her büyüklükteki prostata uygulanabilen bu yöntem, sadece kol veya kasık atardamarından girilerek, minimal invaziv bir şekilde gerçekleştiriliyor. Peynircioğlu, bu yöntemin tecrübeli girişimsel radyologlar tarafından yapılmasının önemine de dikkat çekiyor.
Sonuç olarak, iyi huylu prostat büyümesinden mustarip olan ve klasik tedavilere yanıt alamayan hastalar için anjiyo yöntemi, bilimsel olarak da desteklenen etkili ve güvenli bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Bakmadan Geçme





