Aracını satmak isteyenler dikkat: 6+6 düzenlemesi uzatıldı

Aracını satmak isteyenler dikkat: 6+6 düzenlemesi uzatıldı
Ticaret Bakanlığı, sıfır otomobillerin tescil tarihinden itibaren 6 ay veya 6 bin kilometre geçmeden satışını yasaklayan düzenlemenin süresini 1 Ocak 2025’e uzattı. Uygulamanın süresi 1 Temmuz'da doluyordu.

Bakanlık açıklamasında, sıfır otomobillerin tescil tarihinden itibaren 6 ay veya 6 bin kilometre geçmedikçe satışının yasaklanmasına ilişkin düzenlemenin 1 Temmuz’a kadar geçerli olduğu hatırlatılarak, bu kapsamda ikinci elde yüksek fiyat sınırlamasının da aynı şekilde geçerli olduğu belirtildi.

Bugüne kadar yasağa uymayan oto galerilerine toplam 52 milyon lira ceza kesildiği ve kısıtlamaya aykırı hareket edenlere 90 milyon lira idari para cezası verildiği bildirildi.

Düzenlemenin Amacı ve Etkileri

Açıklamada, bu düzenleme ile sıfır taşıtların ikinci ele düşürülerek satışa sunulup haksız kazanç sağlanmasının önüne geçildiği vurgulandı. Şu ana kadar yapılan kazanımlar şu şekilde özetlendi:
- Sıfır taşıt arzının artmasına katkı sağlanarak gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıta ulaşmalarına imkan tanındı.
- Otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışları engellenerek tüketici mağduriyetleri ortadan kaldırıldı.

Bu kazanımlar göz önünde bulundurularak, ilgili düzenlemelerin süresi 6 ay daha uzatılarak 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatılmasına karar verildi.

Yeni Düzenlemenin Detayları

Yeni düzenlemeye göre:
- İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler.
- Bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay - 6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışları, Noterlikler tarafından engellenecek.

Bu düzenlemeyle, otomotiv sektöründe haksız kazanç sağlanmasının önüne geçilerek, tüketici mağduriyetlerinin engellenmesi hedefleniyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.