Bakanlık düzenlemesiyle medikal estetikte güvenli dönem başlıyor
Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yeni düzenleme, medikal estetik alanında köklü değişiklikler getiriyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, estetik işlemleri yalnızca belirli branşların yetkisi altında tutan uygulamalara son verildi. Bu değişiklikle, sağlık hizmetlerinde standartların yükseltilmesi ve halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Medikal Estetik ve Tamamlayıcı Tıp Geliştirme Derneği Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Güneş, yeni düzenlemenin sağlık sektöründe önemli bir eşitlik sağladığını belirtti. Dr. Güneş, “Bakanlık, bu düzenlemeyle estetik işlemleri sadece ehil hekimlere bırakıyor. Plastik cerrahi ve dermatoloji branşlarına tanınan ayrıcalıklar kaldırılarak tüm branş hekimlerine, Bakanlık onaylı sertifikasyon programlarını tamamlamak şartıyla bu işlemleri yapabilme yetkisi verildi. Bu karar, hukuka uygun ve gelişmiş ülkelerde uygulanan düzenlemelerle paralel bir adımdır,” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı’nın aldığı bu kararla birlikte, sağlık standartlarına uygun olmayan, hekim olmayan kişiler tarafından yapılan uygulamaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Dr. Güneş, “Denetimler artırılarak yetkisiz sağlık kuruluşları engellenecek. Bu, sahte ürün kullanımını ve komplikasyon riskini en aza indirirken halk sağlığını koruma yolunda önemli bir adım olacak,” dedi.
Daha önce yalnızca dermatoloji, plastik cerrahi uzmanları ve Bakanlık onaylı sertifikaya sahip hekimlerin yetkisinde olan estetik işlemler, yeni düzenlemeyle diğer branşlardaki hekimlere de açıldı. Bu kapsamda, hekimlerin Bakanlık onaylı eğitim programlarından geçmesi ve belirlenen standartları sağlaması gerekiyor.
Estetik işlem talebindeki artışa karşın plastik cerrah ve dermatolog sayısının yetersiz kalması, sağlık hizmetine erişimi zorlaştırıyordu. Yeni düzenlemenin, daha fazla hekimin bu alanda hizmet verebilmesine olanak tanıyarak bu sorunu çözeceği belirtiliyor.
Dr. Güneş, medikal estetik alanının son 20 yılda hızla geliştiğini ve diğer branşlardan hekimlerin bu alana katılımının halk sağlığı açısından önemli olduğunu ifade etti. “Bu karar, sahte ve riskli uygulamaların önlenmesine katkı sağlayacak. Bakanlık, tüm tarafların görüşlerini dikkate alarak hem hakkaniyetli hem de bilimsel bir düzenleme yaptı. Türkiye’nin bu alandaki uluslararası itibarını da güçlendirecek,” diye konuştu.