Baş ağrılarını hafife almayın

Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Yılmaz, baş ağrısının dünya genelinde en sık görülen sağlık problemlerinden biri olduğunu belirterek, 'Baş ağrılarının ?'ı primer ve migren tipi baş ağrılarından kaynaklanır' dedi.

Dr. Yılmaz, baş ağrısının birçok sebebi olduğunu ifade ederek, beyin dokusunun ağrıya duyarlı olmadığını, ancak çevresindeki dokuların, beyin zarının, atardamarların, toplardamarların, sinüslerin, göz, kulak ve diş etleri gibi yapıların patolojilerinin baş ağrısına yol açabileceğini belirtti.

En sık görülen primer baş ağrıları arasında:

Gerilim tipi baş ağrısı: Genellikle stres, kaygı ve anksiyeteye bağlı gelişir. Tüm başı saran, sıkıştırıcı bir ağrı olarak hissedilir ve gün boyunca sürebilir. Bulantı ve kusma görülmez.

Migren: Genellikle tek taraflı, zonklayıcı ve şiddetli bir baş ağrısıdır. Işık ve sese duyarlılık, mide bulantısı ve kusma eşlik edebilir. Genetik yatkınlık migren gelişiminde önemli bir faktördür.

Küme baş ağrısı: Daha nadir görülür, ancak erkeklerde daha sık rastlanır. Şiddetli, göz çevresinde hissedilen ve uykudan uyandıran bir baş ağrısıdır. Gözde kızarma, yaşarma, göz kapağında düşme ve terleme bozuklukları eşlik edebilir.

İkincil Baş Ağrıları ve Önemli Belirtiler

Baş ağrılarının bazıları, beyin damar hastalıkları, sinüzit, göz enfeksiyonları, hipertansiyon ve ilaç kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

Enfeksiyonlar: Sinüzit, göz ve kulak enfeksiyonları, sık rastlanan baş ağrısı nedenlerindendir.

Beyin damar hastalıkları: Anevrizma (damar balonlaşması), damar tıkanıklıkları veya beyin kanamaları baş ağrısına yol açabilir.

Aşırı ilaç kullanımı: Özellikle ağrı kesicilerin fazla kullanımı, paradoksal olarak baş ağrılarını artırabilir.

Gıda tetikleyicileri: Salam, sosis, yoğurt ve süt ürünleri gibi yüksek histamin içeren gıdalar, baş ağrısını tetikleyebilir.

Baş Ağrısını Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Dr. Yılmaz, baş ağrılarını en aza indirmek için şu önerilerde bulundu:
 Bol su tüketin.
 Düzenli uyku alışkanlığı edinin.
 Stres ve kaygıdan uzak durun.
 Magnezyum ve B vitamini takviyesi alın.
 Hazır ve paketli gıdalardan kaçının.

Ne Zaman Acil Servise Başvurulmalı?

Baş ağrıları sık görülse de, bazı durumlarda acil müdahale gerektiren ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Şu durumlar yaşandığında hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten Dr. Yılmaz:
 Ani ve çok şiddetli baş ağrısı
 Bulanık veya çift görme
 Bilinç kaybı ve güçsüzlük hissi
 Daha önce hiç yaşanmamış, farklı bir baş ağrısı türü
 Bulantı olmadan gelişen kusma

Baş ağrısının basit bir rahatsızlık gibi görülmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Yılmaz, özellikle uzun süre geçmeyen veya günlük yaşamı etkileyen ağrıların bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme