Benzin ve motorine büyük zam bekleniyor

Benzin ve motorine büyük zam bekleniyor
Geçtiğimiz yıl hükümet tarafından alınan "akaryakıta 6 ayda bir ÖTV zammı" kararı bu yıl da uygulanacak ve temmuz ayı başında Türkiye'de akaryakıt fiyatlarına büyük bir zam geleceği belirtiliyor.

16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıttaki maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5 TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında güncellenmesi kararlaştırılmıştı. Bu kararın bir sonucu olarak, temmuz ayında akaryakıtta yeni bir vergi artışı daha bekleniyor.

Yaklaşık 2,5 TL'lik Zam Yolda

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı yüzde 17,87 olarak gerçekleşti. TÜİK'in 3 Temmuz'da açıklayacağı haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da kesinleşecek.

2024'ün ilk beş ayında ÜFE aylık ortalama yüzde 3,35 arttı. Bu artış oranı haziran ayında da aynı seviyede devam ederse, 6 aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82 olacak.

Bu oran baz alındığında, maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde ise 1,93 TL artacak. Bu tutara geçen yıl 2 puan artışla yüzde 20'ye çıkarılan KDV de eklendiğinde, vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde ise 2,32 TL olacak.

Güncel ÖTV Tutarları

Şu an maktu ÖTV tutarları, bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde ise 8,86 TL seviyesinde bulunuyor. Temmuz ayında gerçekleşecek zam ile bu tutarların daha da yükseleceği ve akaryakıt fiyatlarının ciddi şekilde artacağı öngörülüyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.