Bitlis'in Mahalli Yemekleri
1. Çorti Aşı:
Çorti, salamura lahana turşusu anlamına gelir. Çorti aşını yapmak için büyük bir tencereye kemikli ve yağlı etler konur. Üzerine bol miktarda çorti ve döğme eklenerek bir miktar su eklenir ve pişmeye bırakılır. Etlerin pişmesiyle çorti aşı, genellikle kışın sevilerek tüketilir. İçine biraz sarımsak veya biber katılması yemeğin lezzetini artırır.
2. Katıklı Dolma:
Katıklı dolma, yoğurt anlamına gelen "katık" ile yapılır. Büyük bal kabakları soyulur ve ince dilimler halinde kesilerek güneşte veya sobanın kenarında ısıtılır. Et, ince bulgur, soğan ve baharatlarla karıştırılarak hazırlanan harç ile kabak sarılır ve pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızartılmış sade yağ dökülerek servis edilir.
3. Büryan:
IV. Murat’ın Revan seferinde Bitlis’te bir çobanın ikramı ile ünlenmiş bir yemektir. Tekeden yapılır ve tandırda pişirilir. Tandırda su dolu bir kapla birlikte et, buharla yumuşatılarak pişirilir. Büryan, en iyi Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yapılır ve üzümle birlikte tüketilir. Etin yağı ile yapılan "Avşor" yemeği sabahları tüketilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.