Çocuklar İçin Sosyal Medya ve Dijital Oyun Platformlarına Düzenleme Geliyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TBMM Genel Kurulu'nda 2025 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, 16 yaşından küçük çocuklar için sosyal medya ve dijital oyun platformlarına yönelik bir mevzuat düzenlediklerini açıkladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TBMM Genel Kurulu'nda 2025 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, 16 yaşından küçük çocuklar için sosyal medya ve dijital oyun platformlarına yönelik bir mevzuat hazırlığı içinde olduklarını açıkladı. Göktaş, "Çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişimlerini göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ailelerin, uzmanların ve platform temsilcilerinin katılımıyla ülkemize özgü bir model oluşturuyoruz" dedi.
Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen Aile ve Gençlik Fonu kapsamında, evlenecek gençlerin desteklenmesi amacıyla başlatılan projelerin sonuçlarını paylaştı. “Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 5 ilimizde pilot olarak uygulanan projeyi Zonguldak, Karabük, Bartın ve Osmaniye’yi de kapsayacak şekilde genişlettik. Bugüne kadar 5 bin 350 çifte 802 milyon lira kredi ödemesi gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı. Projenin ülke geneline yaygınlaştırılacağını belirten Göktaş, evlilik öncesi eğitimlerle 12 bin 326 gencin faydalandığını aktardı.
Çocuklara yönelik koruyucu hizmetlerin geliştirilmesine önem verdiklerini söyleyen Bakan Göktaş, koğuş tipi bakım modelinden ev tipi bakım modeline geçildiğini ve çocuklara daha sıcak bir yaşam alanı sunulduğunu belirtti. Bu yıl Ordu, Hatay ve Mersin’de üç yeni çocuk evi sitesi açıldığını kaydeden Göktaş, "Ülkemizin dört bir yanındaki bin 366 çocuk evi ve sitelerimizde 14 bin 561 çocuğumuza hizmet veriyoruz. Sporu ve sanatı çocuklarımızın yaşam biçimi haline getiriyoruz. Şu an 46 çocuğumuz milli sporcu. Ayrıca 421 çocuğumuz bu yıl üniversiteye yerleşti" dedi.
Kadına yönelik şiddetle mücadelede etkinliği artırmak amacıyla ALO 183 hattını 112 Acil Çağrı Merkezi’ne entegre ettiklerini açıklayan Göktaş, "Kolluk kuvvetleri ve sağlık kuruluşlarıyla koordinasyonu güçlendiriyoruz. ŞÖNİM sayımızı 84’e çıkardık, 6 ilimizde daha merkez açmayı planlıyoruz" dedi. Göktaş, ülke genelinde 149 kadın konukevi ile hizmet verdiklerini ve bu yıl sonuna kadar iki yeni konukevinin daha hizmete gireceğini belirtti.
İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik tartışmalara değinen Bakan Göktaş, "Sözleşmeden çıkmanın şiddeti artırdığı yönündeki yorumlar art niyetlidir ve bilimsel bir temele dayanmamaktadır. 6284 sayılı Kanun dünyada benzeri az bulunan güçlü bir düzenlemedir. Şiddetle mücadelede en etkili yöntem, güçlü bir toplumsal farkındalık oluşturmaktır" dedi. Medya içeriklerinin önemine dikkat çeken Göktaş, RTÜK ile iş birliği içinde "Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler Rehberi" hazırladıklarını da ifade etti.
Kadın istihdamına yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Göktaş, kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 37,8’e, istihdam oranının ise yüzde 33,2’ye ulaştığını belirtti. Bu oranların artırılması için eğitim, finansman ve teknoloji alanlarında projeler geliştirdiklerini söyledi. “Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi ile bin 200 kız öğrencimize kendilerini geliştirme imkânı sunduk” diyen Göktaş, kadın kooperatifleri ve girişimcilik projeleriyle de kadınların ekonomik hayata katılımını desteklediklerini vurguladı.