• Haberler
  • Bölge
  • DAP, 15 ilde kalkınma projelerine 423 milyon lira destek sağlayacak

DAP, 15 ilde kalkınma projelerine 423 milyon lira destek sağlayacak

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi, tarım ve kalkınma başta olmak üzere farklı alanlarda 15 ilde yürütülecek projelere bu yıl 423 milyon 309 bin 879 lira destek sağlayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak Erzurum'da faaliyet gösteren DAP Bölge Kalkınma İdaresi, Erzurum, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van ve Sivas olmak üzere 15 kente hizmet veriyor.

Geçtiğimiz yıl hayvan içme suyu hatları, tarımsal makine desteği, süt sağım makineleri ve sera kurulumu gibi 81 projeye 376 milyon 26 bin 297 lira destek sağlayan DAP, aynı dönemde 142 kilometre sulama kanalı inşa ederek 95 bin 854 dekar alanın sulamaya açılmasını sağladı.

2024’te Gençler ve Kadınlar İçin Daha Fazla Kaynak Ayrılacak

Bu yılın planlamasında, bitkisel üretim, hayvancılık, tarımsal sulama ve sosyal projelere destek verilmesi hedefleniyor. Özellikle gençlerin ve kadınların tarıma yönelmesini teşvik eden projelere daha fazla kaynak ayrılması kararlaştırıldı.

"Üretim Artınca İstihdam da Artacak"

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, 2011 yılında kurulan DAP’ın, 2013 yılından itibaren bölgeye destek sağlamaya başladığını belirtti.

Demirdöğen, bölgenin potansiyelini ortaya çıkararak kalkınmayı desteklemeyi amaçladıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Sulama, çiftçilerimiz için büyük bir öneme sahip. Amacımız, sulanabilir alanları artırarak üretimi yükseltmek. Üretim arttıkça tarımda istihdam edilen kişi sayısı da artacak. Bu sayede çiftçilerin gelir düzeyi yükselirken, bölgede kalmaları teşvik edilecek ve tersine göç süreci başlayacak."

Tarımsal sulama projelerinin çiftçiler tarafından büyük memnuniyetle karşılandığını vurgulayan Demirdöğen, desteklerin kamu kurumları aracılığıyla sağlandığını belirtti.

"Hedefimiz İnsanların Memnuniyetle Bölgede Yaşamasını Sağlamak"

2024-2028 eylem planında, tarımsal sulamaya öncelik verileceğini ifade eden Demirdöğen, gençleri tarıma yönlendirmek için çeşitli mekanizasyon destekleri sunduklarını söyledi.

"Tarımla uğraşan kesimin yaş ortalaması 58’e ulaştı. Eğer çiftçiler desteklenmezse, bu sayıyı gençleştiremeyiz. Gençlerin tarıma ilgi göstermediğini görüyoruz. Çiftçilik ağır bir iş, bu nedenle ekip biçmeden paketlemeye kadar süreci kolaylaştıran makineleri sağlıyoruz. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde kurulan en büyük tarımsal makine parkı da bizim desteğimizle oluşturuldu."

"Tarım Geleceğin Mesleği"

Demirdöğen, gençlerin tarıma bakış açısını değiştirmesi gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Önümüzdeki yüzyıllarda da tarım, en önemli mesleklerden biri olmaya devam edecek. Ancak gençler, tarımı itibarsız bir iş gibi görüyor. Oysa bugün 10 büyükbaş hayvana bakan bir kişi, neredeyse bir genel müdür maaşı kadar gelir elde edebiliyor. Maliyetlerin yüksek olduğu söylense de devletimiz tarıma çok sayıda destek veriyor. Kamu kurumlarının öncülüğünde hazırlanan projelerde gençler ve kadınları daha fazla ön plana çıkararak DAP olarak bu alanlara daha çok destek sağlayacağız."

DAP Bölge Kalkınma İdaresi, sağladığı desteklerle bölgedeki tarımsal üretimi artırmayı, kırsalda istihdamı güçlendirmeyi ve bölge halkının yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefliyor.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme