Diş sağlığınız beyin sağlığınızı nasıl etkiliyor?
Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, diş eti hastalıklarının yalnızca ağız sağlığını değil, beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkilediğini belirterek, demans ve alzaymır riskini artırdığına dikkat çekti.
Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ağız sağlığı ile beyin arasındaki bağlantıyı değerlendirdi. Özellikle diş eti hastalıklarının (periodontitis), sinir hücrelerine zarar verdiğini ve demans riskini 2 kat artırdığını vurgulayan Özkan, çürük ve eksik dişlerin de beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini ifade etti.
Diş Kaybı Hafıza Kaybını Tetikliyor
Prof. Dr. Özkan, "Dişlerinizi kaybettiğinizde sadece çiğneme fonksiyonunuzu değil, beyninizin enerjisini de kaybediyorsunuz" diyerek, beyne giden sinyallerin azaldığını ve bunun hafıza kaybına ve dikkat eksikliğine yol açtığını belirtti.
Bilimsel araştırmaların, daha az dişi olan bireylerde bilişsel fonksiyonların çok daha hızlı gerilediğini ortaya koyduğunu aktaran Özkan, "Her eksik diş, beyne giden uyarıları azaltıyor ve nöronların ölmesine sebep oluyor" dedi.
Diş Eti Hastalıkları ve Alzaymır Bağlantısı
Diş eti hastalıklarında üreyen porphyromonas gingivalis bakterisinin alzaymıra neden olan amiloid plakları tetiklediğinin bilimsel olarak kanıtlandığını belirten Özkan, bu bakterilerin kan yoluyla beyne ulaştığını ve sinir hücrelerine saldırarak iltihaplanmaya neden olduğunu söyledi.
7 Altın Tavsiye ile Beyin Sağlığınızı Koruyun
- Diş eti kanamalarınızı ciddiye alın: Bilişsel gerilemeyi hızlandırır.
- Eksik dişlerinizi mutlaka telafi edin: İmplant veya uygun protez tedavisi ile beyne giden sinyalleri artırın.
- Çürük dişlerinizi ihmal etmeyin: Bakteriler beyne ulaşıp alzaymırı tetikleyebilir.
- Düzenli diş taşı temizliği yaptırın: Periodontitisin ilerlemesini engelleyin.
- Günde 2 defa diş fırçalayın ve diş ipi kullanın: Bakteri oluşumunu önleyin.
- Çene egzersizleri yapın, sakız çiğneyin: Nöronları aktif tutarak demans riskini %17 azaltabilirsiniz.
- Diş hekimi kontrollerinizi aksatmayın: Erken teşhisle hem ağız hem de beyin sağlığınızı koruyun.
Diş sağlığının sadece güzel bir gülümseme için değil, aynı zamanda beyin sağlığı için de kritik olduğunu belirten Özkan, düzenli ağız bakımının nörolojik hastalıklardan korunmada önemli bir faktör olduğunu vurguladı.