Dişler sadece gülüşünüzü değil sağlığınızı da etkiliyor
Uzmanlar, sağlıklı bir bedenin sağlıklı bir ağızdan geçtiğini vurguluyor.
Sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biri ağız ve diş sağlığı. Uzmanlara göre, birçok sistemik hastalığın habercisi de tedavi sürecinin destekleyicisi de ağız sağlığından geçiyor. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Göçmen, ağız içindeki değişimlerin diğer hastalıkların erken habercisi olabileceğini belirterek, özellikle ağız kanserlerine karşı diş hekimlerinin önemli bir rol üstlendiğini ifade ediyor.
Göçmen, ağızda uzun süre varlığını sürdüren, şişliğe ya da enfeksiyona yol açan lezyonların ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, “Ağzınızda gördüğünüz her lezyon kanser demek değildir ama bir diş hekimine danışılması, gerekiyorsa örnek alınarak incelenmesi önemlidir,” diyor. Ayrıca ağız kanserlerinin tedavisinde diş hekimlerinin sürece erken dahil olması gerektiğini belirten Göçmen, multidisipliner yaklaşımın hasta açısından daha etkili sonuçlar doğurduğunu belirtiyor.
Marmara Üniversitesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Umut Aslan ise diş çürüğünün gripten sonra en sık rastlanan hastalık olduğunu söylüyor. Avrupa’da diş hekimine gitme sıklığının Türkiye'nin beş katı olduğunu ifade eden Aslan, Türkiye’de her beş kişiden yalnızca birinin günde iki kez diş fırçaladığını, bunun da ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarına neden olduğunu dile getiriyor. “Diş hekimi korkusu değil, diş hekimi sevgisi gelişmeli,” diyen Aslan, çocukluk döneminde kazanılan diş fırçalama alışkanlıklarının ileri yaşlarda sağlıklı ağız yapısının temelini oluşturduğunu belirtiyor.
Doç. Dr. Aslan, dijital diş hekimliğinin gelişmesiyle birlikte bir günde diş protezi yapılabildiğine dikkat çekiyor. Eskiden haftalar süren tedavi süreçlerinin artık dijital ölçüm ve hızlı üretim teknikleriyle bir günde tamamlanabildiğini ifade ederek, implant tedavisinin yaygınlaştığını ve bu alanda hızlı gelişmeler yaşandığını belirtiyor.
Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Selin Güngörmek de diş çürüğünün yaygınlığından söz ederek, diş temizliğinin sadece fırçalama ile sınırlı kalmaması gerektiğini vurguluyor. Diş aralarının diş ipi veya ara yüz fırçasıyla temizlenmesi gerektiğini söyleyen Güngörmek, ek olarak ağız gargaralarının da bu temizlik sürecine katkı sağlayabileceğini belirtiyor.
Ağız hijyeninin küçük yaşlarda kazanılması gerektiğini ifade eden Güngörmek, çocukların diş fırçalamayı ebeveynlerinden öğrendiğini hatırlatarak, “Anne ve baba çocuğu ile birlikte ayna karşısına geçerek fırçalama alışkanlığı kazandırmalı,” önerisinde bulunuyor.
Uzmanlar, ağız sağlığının yalnızca estetik bir mesele olmadığını, genel sağlığı etkileyen önemli bir faktör olduğunu vurgularken, düzenli diş hekimi kontrolleri ve doğru ağız hijyen alışkanlıklarının erken yaşlarda kazanılmasının kritik rol oynadığını belirtiyor.
Bakmadan Geçme





