• Haberler
  • Bölge
  • Diyarbakır'da Amida Höyük'te 2024 yılı kazı çalışmaları tamamlandı

Diyarbakır'da Amida Höyük'te 2024 yılı kazı çalışmaları tamamlandı

Diyarbakır'da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Amida Höyük'te 2024 yılı kazı çalışmaları tamamlanarak Selçuklu, Artuklu, Eyyubi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserler gün yüzüne çıkarıldı.

Kazılarda, Cumhuriyet’in ilk yıllarında basılan Osmanlıca yazılı sikke de dahil olmak üzere çok sayıda önemli buluntu elde edildi.

10 Bin Yıllık Yerleşim Tarihi

Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında 2018 yılında başlatılan kazı çalışmaları, 2024’te Geç Uruk dönemine ait mühürlerden Cumhuriyet dönemine kadar farklı medeniyetlere ait eserlere ulaşılarak tamamlandı. Bu yılki bulgular, Amida Höyük’te kesintisiz yerleşimin milattan önce 8 bin yılına kadar uzandığını ortaya koydu.

Kazı çalışmalarında özellikle Kral Yolu üzerinde yoğunlaşıldığını belirten Prof. Dr. Yıldız, “Bu yıl Kral Yolu’nun 30 metrelik kısmı daha açığa çıkarıldı. Geriye kalan 20 metre, 2025 sezonunda tamamlanarak Kral Yolu tamamen gün yüzüne çıkarılacak” dedi. Çalışmalar sırasında Geç Uruk dönemine ait mühür, Osmanlı dönemine ait Çanakkale Savaşı rozeti ve Cumhuriyet döneminden bir sikke gibi önemli buluntular elde edildi.

2024 yılı kazılarında toplam 23 envanterlik ve 5 etütlük eser bulundu. Bu eserlerin, üzerindeki çalışmalar tamamlandıktan sonra Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde sergileneceği bildirildi. Bunun yanı sıra kazı boyunca amorf malzeme olarak değerlendirilen eserler üzerindeki büro çalışmaları da devam edecek.

Cumhuriyet’in İlk Sikkelerinden Biri Bulundu

Kazılarda, 1926 yılında basılan ve Cumhuriyet’in ilk paralarından biri olan Osmanlıca yazılı sikke dikkat çekti. Prof. Dr. Yıldız, sikkede palamut ve meşe yaprağı figürlerinin yanı sıra “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” ibaresinin Osmanlıca olarak yer aldığını belirtti. Sikke, Harf İnkılabı öncesinde basılması nedeniyle Osmanlıca yazılar taşıyor.

Amida Höyük’ün Önemi Daha da Artıyor

Kazı çalışmaları sırasında Neolitik Çağ’dan başlayarak Selçuklu, Artuklu, Eyyubi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar uzanan buluntular, höyüğün tarih boyunca kesintisiz yerleşime ev sahipliği yaptığını bir kez daha gözler önüne serdi. Amida Höyük’ün tarihi değeri, bu yılki bulgularla bin yıl daha geriye taşınarak 10 bin yıllık bir geçmişi olduğu netleşti.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme