Diyarbakır’da Haşereyle Mücadelede Kapsamlı İlaçlama

Diyarbakır’da Haşereyle Mücadelede Kapsamlı İlaçlama
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere türlerine karşı yürüttüğü mücadeleyi yıl boyunca kesintisiz hale getirmek için kışlak ilaçlama çalışması başlattı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere türlerine karşı yürüttüğü mücadeleyi yıl boyunca kesintisiz hale getirmek için kışlak ilaçlama çalışması başlattı. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen bu çalışmayla, insan sağlığını tehdit eden haşere popülasyonunun kontrol altına alınması ve sıtma, tifo, kolera gibi hastalıkların yayılmasının önlenmesi amaçlanıyor.
12 Aralık 2024 itibarıyla başlatılan kışlak ilaçlama çalışmaları, 290 personel, 68 araç ve 380 farklı ekipmanla 17 ilçe ve bin 46 noktada devam ediyor. Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, bu kapsamda kentsel ve kırsal bölgelerde merkezi ısıtma sistemleri, kalorifer kazan daireleri, fosseptik çukurlar, rögarlar ve terk edilmiş binaların bodrum katlarında yoğun ilaçlama yapmayı hedefliyor.

Sağlık İşleri Daire Başkanı Vahap Saçaklı, kışlak ilaçlama çalışmasının temel amacının, haşerelerin üreme alanlarını tespit ederek yaz aylarında oluşabilecek yoğunluğu şimdiden engellemek olduğunu belirtti. Mikro klima etkisi bulunan alanlarda ergin haşerelere karşı etkin bir mücadele yürüttüklerini söyleyen Saçaklı, bu sayede yaz aylarında daha az ilaç kullanımıyla etkili sonuçlar elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

İlaçlama sürecinin bilimsel temellere dayandırıldığını vurgulayan Saçaklı, zararlılara karşı direnç testlerinin ve tür tayini çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Ayrıca, sivrisinek ve karasinek üreme noktalarının coğrafi bilgi sistemleriyle haritalandırıldığını belirterek, bu verilerin gelecekteki mücadele stratejilerini şekillendireceğini söyledi.

Çalışma kapsamında ekipler, bina bodrumlarının kontrolünü yaparak bina görevlileri ve yöneticilere bilgilendirme yapıyor. Aynı zamanda muhtarlarla yapılan toplantılarla, yurttaşların ilaçlama konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Sağlık İşleri Dairesi, sahadaki personeline yönelik hizmet içi eğitim ve seminerler düzenleyerek ekiplerin bilgi ve donanımını artırıyor.

Kış aylarında yapılan bu çalışmaların, ilkbahar döneminde gerçekleştirilecek ilaçlama için veri sağlayacağını ifade eden Saçaklı, kaynak haritaları oluşturularak ilgili birimlerle iş birliği içinde önlemler alınacağını belirtti. Deprem nedeniyle hasar görmüş binaların takip edilmesi, sazlık alanlardaki durağan suların tahliye edilmesi gibi faaliyetlerin de çalışmalara dahil olduğunu ekledi.

Saçaklı, bilimin ve uzman görüşlerinin bu süreçte önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Çalışmalarının akademik çevrelerce de takip edildiğini belirten Saçaklı, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar ile yaptıkları görüşmelerde, kışlak ilaçlama stratejileri üzerine fikir alışverişinde bulunduklarını aktardı.

Kışlak ilaçlama çalışmalarının, yaz aylarında Diyarbakır’da haşere yoğunluğunu minimum düzeye indirmesi hedefleniyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.