Diyarbakır'da öğretmenler, 'Öğretmen Akademileri' ile deşarj oluyor
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan 'Öğretmen Akademileri Projesi', Diyarbakır'da öğretmenlerin kişisel, sosyal ve mesleki gelişimlerini desteklerken, aynı zamanda kentin tarihi ve kültürel değerlerini tanımalarına olanak sağlıyor.
Proje, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 yılında 24 ilde başlattığı bir girişim olarak 2024’te kapsamını genişletti ve Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 26 yeni şehirle birlikte toplam 50 şehirde uygulanmaya başlandı. Amaç, öğretmenlerin bireysel gelişimini desteklemek, kültürel farkındalıklarını artırmak ve mesleklerinde daha nitelikli bireyler olmalarını sağlamak. Proje kapsamında Edebiyat, Müzik, Sanat, Sosyal Bilimler, Şehir ve Kültür Akademileri gibi farklı alanlarda uzman kişilerle öğretmenler bir araya geliyor.
Diyarbakır’da proje, Şehir ve Kültür, Müzik, Edebiyat ve Biyografi Akademileri üzerinden yürütülüyor. Bu kapsamda düzenlenen haftalık etkinlikler ve 12 haftalık dönemlik programlarla öğretmenler, alanında uzman kişilerden eğitim alarak yeni deneyimler kazanıyor.
Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi İl Müzik Koordinatörü Muhammet Tarhan, Müzik Akademisi’nde öğretmenlerin Türk müziği, yöresel ezgiler ve enstrümanlarla buluşturulduğunu belirtti. Projede, öğretmenler yöresel ezgileri öğrenirken tarihi mekanlarda küçük dinletiler düzenliyor. Tarhan, “10 haftalık programlarla öğretmenlerimizi hem müziğimizle tanıştırıyor hem de sosyal bir ortam sunuyoruz” dedi.
Programa katılan Müzik Öğretmeni Özlem İncedoğan, Diyarbakır’ın tarihi dokusuna hayran kaldığını dile getirerek, “Bu proje sayesinde eksik yönlerimi tamamlıyorum, günün yorgunluğunu atıyorum. Eğlenceli ve öğretici bir süreç” dedi.
Projenin gastronomi alanındaki etkinliklerinde, Diyarbakır yöresine ait yemekler öğretmenlerle birlikte yapılıyor. Araştırmacı Şef ve Tarih Öğretmeni Zeynep Tektaş, katılımcılarla birlikte Diyarbakır’a özgü "Etli Eşkene" ve "Babaganuç" gibi lezzetleri hazırlayarak gastronomi tarihine keyifli bir yolculuk yaptıklarını ifade etti. Tektaş, “Bu etkinlikler öğretmenler için bir nefes alma fırsatı. Yorucu iş temposunda hem eğleniyoruz hem de öğreniyoruz” dedi.
Büyükşehir Öğretmenevinde düzenlenen etkinlikte Türkçe Öğretmeni ve Çocuk Edebiyatı Yazarı Ali Çiğdem, öğretmenlerle çocuk edebiyatının önemi üzerine söyleşi gerçekleştirdi. Çiğdem, “Bu proje, öğretmenlerin çok yönlü gelişimini destekleyerek öğrencilerle daha nitelikli bir bağ kurmalarını sağlıyor” diye konuştu.
Sanat Tarihi Öğretmeni Simge Uzun, projenin mesleki ve kişisel gelişime önemli katkılar sunduğunu belirtti. Diyarbakır’ın kültürü, dokusu ve efsanelerini öğrenme fırsatı bulduğunu dile getiren Uzun, “Farklı branşlardan öğretmenlerle bilgi alışverişi yapıyoruz ve bunu öğrencilerimize aktarıyoruz” dedi.