Doğu'nun Peri Bacaları Ağrı'da 'Meya Antik Kenti
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde yer alan Meya Antik Kenti, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir alan. Kapadokya'yı andıran benzersiz yapısı ve çevresindeki peribacaları ile dikkat çekiyor.
Ağrı’nın Diyadin ilçesinde yer alan Meya Antik Kenti, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir alan. Kapadokya’yı andıran benzersiz yapısı ve çevresindeki peribacaları ile dikkat çeken bu antik kent, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Günbuldu köyünün batısındaki sarp kayalıkların oyulmasıyla oluşturulan barınaklar, tapınaklar ve mağaralar, Meya Antik Kenti’ni şekillendiren unsurlar arasında yer alıyor. Zamanla bölge, tarihsel barınma, güvenlik ve savunma amaçları için kullanılmış. Ancak hala keşfedilmeyi bekleyen birçok sırrı barındırıyor.
Doğaseverler için düzenledikleri turlarla Türkiye’nin doğal ve tarihi güzelliklerini keşfeden gezgin Mehmet Gergil Meya Antik Kenti’nin manzarasının Kapadokya kadar etkileyici olduğunu vurguladı.
Ailesi ile birlikte bölgeye gelerek tarihi ve turistik alanları gezdiğini belirten Gengil “Doğubayazıt’ta Diyadin’e gelerek farklı bir gün yaşamak istedik. Çocuklarıma görmedikleri yerleri tanıtmak tüm ailemiz için güzel oldu. Bir Ağrılı olarak herkesin buraları görmesi gerekiyor. Peribacalarına benzer bir yapıya sahip, ama buranın doğal zenginliği ve manzarası ayrı bir deneyim sunuyor” dedi.
“Meya Mağaraları Sadece Bir Başlangıç”
Meya Antik Kenti’nin büyüleyici olduğunu vurgulayan Gengil “Buraya sadece Meya Mağaraları demek haksızlık. Antik kentin izleri, Murat Nehri ve muhteşem vadi manzaralarıyla burası önemli bir tarihsel miras sunuyor. İnsanlar burada uzun yıllar yaşamış ve kalıntılar bırakmışlar” ifadelerini kullandı.
Meya Mağaraları ve Antik Kenti yaz ayı süresince binlerce yerli ve yabancı turisti ağırladı. Havanın serinlemesi ile birlikte bölgeye gelen ziyaretçi sayısında artış olduğu gözlendi.