Doğubayazıt'ta şiddetli rüzgar hayvancılığı vurdu: 280 küçükbaş telef oldu!
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Tutumlu köyünde, şiddetli rüzgar nedeniyle çadır ahırda havasız kalan 280 küçükbaş hayvan telef oldu.
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Tutumlu köyünde, 8 Nisan sabahı yaşanan şiddetli rüzgar, hayvancılıkla geçimini sağlayan bir aileyi zor durumda bıraktı. Sabah saat 06.00 sularında etkili olmaya başlayan olumsuz hava koşulları, köyde kurulu bir çadır ahırın havasız kalmasına neden oldu. Bu durum, çadır içinde bulunan 280 küçükbaş hayvanın telef olmasıyla sonuçlandı.
Olayın ardından hayvan sahibi Mehmet K., yaşadığı durumu ilgili kurumlara ve güvenlik güçlerine bildirdi. Telef olan hayvanların sahibi Mehmet K., yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi:
“Sabahın erken saatlerinde rüzgar çok kuvvetli esmeye başladı. Hayvanları korumak için çadırın girişini kapattım. Ancak bir süre sonra içeride hava sirkülasyonu kesildi. İçeri girdiğimde hayvanların çoğu yerde yatıyordu, bazıları hâlâ canlıydı ama çok kötü durumdaydı. Elimizden geleni yaptık ama maalesef 280 küçükbaş hayvanımızı kaybettik. Bu bizim geçim kaynağımız. Yılların emeği bir anda yok oldu. Devletten destek bekliyoruz.”
Köy sakinleri de yaşanan olayın kendilerini üzdüğünü dile getirirken, özellikle mevsim geçişlerinde yaşanabilecek aşırı hava olaylarına karşı hayvan barınaklarının daha güvenli hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.
Yaşanan bu olay, Doğubayazıt’ta mevsimsel hava olaylarının hayvancılığı nasıl etkileyebileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. Üreticiler, benzer mağduriyetlerin yaşanmaması adına daha dayanıklı ve kontrollü hayvan barınaklarının teşvik edilmesini talep ediyor.
Bakmadan Geçme




