Dünya AIDS Günü Kapsamında AİÇÜ'de Farkındalık Konferansı
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kültür ve Kongre Merkezi Selçuklu Konferans Salonu'nda, 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında bir farkındalık konferansı gerçekleştirildi.
Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Funda Ekimci Deniz ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cumhur Özmen’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, HIV/AIDS’in tıbbi ve toplumsal boyutları ele alındı. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin düzenlediği bu anlamlı etkinlik, HIV/AIDS ile mücadelede farkındalık oluşturmanın önemini bir kez daha ortaya koydu. Etkinlikte açılış konuşmasını gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Funda Ekimci Deniz, sözlerine katılımcılara teşekkür ederek başladı:
“Değerli Hocalarım, Sevgili Öğrenciler ve Kıymetli Katılımcılar,
1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında, Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Tıp Fakültesi Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği seminerimize hepiniz hoş geldiniz. Tıp Fakültesi Kulübü’nün heyecanlı ve üretken genç üyelerine bu organizasyondaki katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Böyle aktif bir kulübe sahip olduğumuz için gurur duyuyorum. Hep birlikte bilgi ve farkındalıkla bu küresel sağlık sorununu aşabileceğimize inanıyorum. Bu etkinliğin gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. HIV/AIDS konusunda en savunmasız grup gençlerdir. Riskli davranışlar, bilgi eksikliği ve korunma yöntemlerinin yeterince kullanılmaması bu durumu daha da vahim hale getiriyor. Bu nedenle etkin eğitim programlarına ve farkındalık çalışmalarına ağırlık verilmelidir” şeklinde konuştu.
Seminerin ikinci konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Cumhur Özmen, HIV/AIDS’in bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında detaylı bilgiler verdi. Özmen, korunmasız cinsel ilişki, enfekte kan teması, steril olmayan enjeksiyonlar ve anneden bebeğe geçişin hastalığın başlıca bulaşma yolları olduğunu belirterek:
“Dünya genelinde yaklaşık 40 milyon insan HIV ile yaşamaktadır. Her yıl 1,5 milyon yeni vaka görülmekte ve 650 bin kişi bu hastalıktan hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde ise ilk vakadan bugüne kadar 45.835 HIV pozitif ve 2.438 AIDS vakası kaydedilmiştir. Vakaların %81,8’i erkeklerden, %18,2’si kadınlardan oluşmaktadır. Ayrıca, korunmasız cinsel ilişki %94 oranla en sık bulaşma yoludur. Yanlış bilgiler ve önyargılar, HIV ile yaşayan bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu yüzden biz sağlık profesyonellerinin en önemli sorumluluklarından biri, toplumu doğru bilgilendirmek ve ayrımcılıkla mücadele etmektir" dedi.