Dünya genelinde sistemler çöktü!

Dünya genelinde sistemler çöktü!
Dünya genelinde internet sistemlerinde büyük bir arıza yaşanıyor. Microsoft'un sisteminde meydana gelen bu arıza, birçok sektörü olumsuz etkiledi. Havalimanları, bankalar, hastaneler ve yayın kuruluşları gibi birçok kurumda hizmetler aksıyor

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un sistemlerinde yaşanan arıza, havacılık ve bankacılık gibi kritik sektörlerde ciddi aksaklıklara neden oldu. Özellikle İngiltere'nin önde gelen televizyon haber kanallarından Sky News, Cuma günü yayın yapamadı. Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes, X platformunda yaptığı açıklamada, "Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, izleyicilerden özür dileriz" dedi.

Küresel Etkiler

Küresel teknoloji kesintisi, İspanya'daki havaalanları, bir Türk havayolu şirketi ve Avustralya'daki medya ve bankacılık operasyonlarını da etkiledi. Avustralya'nın başkenti Sydney'in havalimanı sözcüsü, "Uçuşlar geliyor ve gidiyor ancak akşam boyunca bazı gecikmeler olabilir" dedi. İngiltere'nin sağlık rezervasyon sistemi ise şu anda çevrimdışı durumda.

Alman Borsası, işlemlerin normal olarak başladığını ancak kontrollerin devam ettiğini bildirdi. İsrail Sağlık Bakanlığı da hastaneler ve sağlık hizmetlerinin etkilendiğini duyurdu. İsviçre Borsası'ndan yapılan açıklamada ise altıncı grup sistemlerin normal çalıştığı belirtildi. Amsterdam Schiphol Havalimanı sözcüsü, küresel siber kesintiden etkilendiklerini ve kaç uçuşun etkilendiğinin henüz belli olmadığını ifade etti.

Crowdstrike ve Microsoft Açıklamaları

Bilgi teknoloji firması Crowdstrike, Microsoft'un Windows işletim sisteminde Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarından haberdar olduklarını belirtti. Şirket, "Crowdstrike, Windows'ta Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarının farkındadır" açıklamasını yaptı.

Microsoft ise yaşanan hizmet kesintileri sonrası "hafifletici önlemler" aldıklarını belirtti. Şirket, "Bizler hafifletici önlemler alırken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor" ifadelerini kullandı.

Türk Hava Yolları (THY) Açıklamaları

Türk Hava Yolları (THY), bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde sorun yaşandığını bildirdi. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunların giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü ve yolcuların mağdur olmaması adına gerekli önlemlerin alındığını belirtti. Üstün, "Değerli yolcularımız, dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz" dedi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.