Epilepsi hastalarına nasıl müdahale edilmeli?

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Ömer Kaçmaz, epilepsi nöbeti geçiren hastalara yanlış müdahalelerde bulunulmaması gerektiğini belirterek, çene açma hareketinin nöbeti durdurduğuna dair bilimsel bir kanıt olmadığını vurguladı.

Epilepsinin, beynin anormal elektriksel aktivitesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan ve farklı türleri bulunan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Kaçmaz, en sık rastlanan epilepsi türünün temporal epilepsi olduğunu ve halk arasında "sara hastalığı" olarak bilindiğini söyledi.

Epilepsi nöbeti geçiren hastalara nasıl müdahale edilmesi gerektiğini açıklayan Kaçmaz, şu uyarılarda bulundu:

  • Hastanın bulunduğu ortam güvenli hale getirilmeli ve düşebileceği sert cisimler uzaklaştırılmalı.
  • Etrafında sivri ya da kesici eşyalar varsa kaldırılmalı.
  • Üzerindeki sıkı giysiler, kravat gibi aksesuarlar gevşetilmeli.
  • Kesinlikle çenesini açmaya veya nöbeti durdurmaya çalışılmamalı.

"Yanlış Müdahaleler Hastaya Zarar Verebilir"

Dr. Kaçmaz, epilepsi nöbeti sırasında hastanın çenesini açmaya çalışan kişilerin hem hastaya hem de kendilerine zarar verebileceğini belirterek şunları ekledi:

"Ellerimizle hastanın çenesini açmaya çalışmak büyük risk taşır. Bu müdahale, hastanın çenesine zarar verebilir, hatta kırılmasına neden olabilir. Ayrıca, parmağımızı kaptırarak kendimize de zarar verebiliriz. Çene açma hareketinin nöbeti durdurduğuna dair hiçbir bilimsel veri yoktur."

Bunun yanı sıra, hastaya soğan veya kolonya koklatmanın da nöbeti durdurduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmadığını söyleyen Kaçmaz, bu tür uygulamaların kesinlikle yapılmaması gerektiğini ifade etti.

"Epilepsi Her Baygınlıkla Karıştırılmamalı"

Epilepsinin birçok hastalıkla karıştırılabileceğini belirten Kaçmaz, kan şekeri düşüklüğü veya kalp ritim bozukluklarının da ani bayılmalara neden olabileceğini vurguladı.

Son olarak, epilepsi nöbeti geçiren bir hastaya en doğru müdahalenin hastanın güvenliğini sağlamak ve hemen 112 Acil Servis'i aramak olduğunu belirterek, "Hastanın kendi kendine nöbetinin geçmesini beklemek ve uzman ekiplerin müdahale etmesini sağlamak en doğru yaklaşımdır." dedi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme