Erişte nedir? Eriştenin tarihi nedir?

Erişte nedir? Eriştenin tarihi nedir?
Ağrı’nın meşhur yemeklerinden biri olan eriştenin tarihi hiç merak ettiniz mi? Erişte ilk nerede kaç yılında yapılmış?

Ağrı’nın meşhur yemeklerinden biri olan eriştenin tarihi hiç merak ettiniz mi? Erişte ilk nerede kaç yılında yapılmış? Un, yağ ve tuz karışımı olan yufka hamurun bıçakla ince çubuk veya kare şeklinde kesilmesi sonucu elde edilen bir tür makarna olan erişteyle ilgili merak edilenler…

Erişte, kesilip oda sıcaklığında kurutulduktan sonra fırında veya tavada pişirilerek hazırlanan bir gıdadır. Özellikle Türkiye'nin bazı bölgelerinde, örneğin Ağrı'da oldukça popüler olan erişte, sonbaharda evlerde sıkça hazırlanır. Hamuruna yumurta eklenerek yapılan erişte, bazı bölgelerde süt, peynir altı suyu tozu gibi malzemelerle zenginleştirilebilir. Dünya genelinde farklı versiyonları bulunan erişte, Orta Asya ve Türk ülkelerinde "kesme" adıyla da bilinir ve Çin ile Türk ülkelerinde tüketilen lagman çorbasına benzerlik gösterir.

Erişte, çorba, makarna ve diğer birçok yemek tarifinde kullanılabilir. Örneğin, Kayseri'nin Develi ilçesinde yapılan kesmeli çorbada, pişirilmiş makarnaya yoğurt ve kıymalı salça eklenerek hazırlanır. Sonbaharda yapılan erişte genellikle Anadolu'da kışlık yiyecek olarak saklanır ve tüketilir. Komşular arasında erişte yapımında birbirlerine yardımcı olma geleneği yaygındır.

Eriştenin tarihi, M.Ö. 5000'li yıllara dayanmaktadır ve Çin'in Shanxis köyünde üretildiği bilinmektedir. İpek Yolu sayesinde çeşitli tacirler ve kaşifler aracılığıyla dünyaya yayılan erişte, günümüzde farklı coğrafyalarda ve kültürlerde çeşitli şekillerde tüketilmektedir.

Türk mutfağındaki erişte çeşitleri şekline ve iç malzemesine göre farklılık gösterebilir. Şekline göre erişte çeşitleri arasında uzun erişte, çorbalık kesme, cimcik erişte, velense ve siron yer alırken, iç malzemesine göre erişte çeşitleri arasında sade ev eriştesi, kepekli ev eriştesi, karışık sebzeli çorbalık ev eriştesi, biberli ev eriştesi gibi çeşitler bulunmaktadır.

Kaynak:ERDAL UÇAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.