• Haberler
  • Erzurum
  • Erzurum'da demircilerin 40 yıllık cami mirası nesilden nesile yaşatılıyor

Erzurum'da demircilerin 40 yıllık cami mirası nesilden nesile yaşatılıyor

Erzurum'un Yakutiye ilçesinde demirci esnafının 1985 yılında imece usulüyle inşa ettiği Demirciler Camii, bugün hala onların çocukları tarafından yaşatılıyor. Yıllardır bölge esnafının manevi merkezi haline gelen cami, sadece ibadethane değil, aynı zamanda bir dayanışma ve vefa örneği olarak da dikkat çekiyor.

Sanayi sitesinde faaliyet gösteren demirci ustaları, 40 yıl önce bölgede cami ihtiyacını karşılamak amacıyla bir araya gelerek kendi aralarında topladıkları parayla bu kutsal mekânı inşa etti. O günden bu yana zaman zaman tadilat ve genişletme çalışmalarıyla yenilenen cami, bugün de demircilerin emek ve katkılarıyla ayakta duruyor.

“Bu cami bizim mirasımız, gönül işimiz”

Demirciler Camii Mütevelli Heyet Başkanı Davut Tar, caminin inşa edildiği dönemde çocuk olduğunu belirterek, o yıllarda tüm sanayi bölgesinin demircilerden oluştuğunu söyledi. “Şimdi farklı sektörler de var ama bu caminin temellerinde demircilerin alın teri var. Camimiz bugüne kadar üç kez büyük değişiklik geçirdi. Her yeniliğinde biz de işimizi bırakıp katkıda bulunduk. Her şey Allah rızası için. Şimdi bizler bu mirası yaşatıyoruz, bizden sonra da çocuklarımız sürdürecek,” diye konuştu.Erzurum'da demircilerin 40 yıllık cami mirası nesilden nesile yaşatılıyor

"Babalarımızdan aldığımız emaneti geleceğe taşıyoruz"

Demirci esnafından Enes Laçin de çocukluk yıllarında caminin inşa edildiğini hatırlatarak, babasının caminin yapımında aktif görev aldığını anlattı. “Rahmetli babam eski Demirciler Derneği üyesiydi. Bu camiyi el birliğiyle inşa ettiler. Biz de o emeği yaşatmak için gereken her katkıyı sunuyoruz. Babalarımızın başlattığı bu hizmet zincirini, inşallah bizden sonraki kuşaklara da aktaracağız,” dedi.

Caminin 28 yıldır imamlığını yapan Mustafa Vural ise bu yapının manevi bir havası olduğunu vurgulayarak, “Burası sıradan bir ibadethane değil. Demirciler burayı kendi evleri gibi görüyor. Harcarken, temizlerken, bakımıyla ilgilenirken bu hissiyatla hareket ediyorlar. İçtenlikle ve ihlasla yapılan bir cami olduğu için buradaki maneviyat da farklı,” ifadelerini kullandı.

Her yıl düzenli olarak tadilattan geçirilen camide son olarak doğal gaz dönüşümü için çalışmalar başlatıldığı belirtildi. Demirci esnafı, ortak emeğin ürünü olan bu camiyi yalnızca bir ibadet yeri değil, aynı zamanda kuşaktan kuşağa aktarılan bir değer olarak görmeye devam ediyor.Erzurum'da demircilerin 40 yıllık cami mirası nesilden nesile yaşatılıyorErzurum'da demircilerin 40 yıllık cami mirası nesilden nesile yaşatılıyor

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme