Erzurum'da oltu taşlarından dev tespihler yaptı
Erzurum'un Oltu ilçesinde yaşayan 58 yaşındaki Veysel Başar, çocuk yaşlardan beri biriktirdiği ve toprak altında sakladığı nadir bulunan büyük Oltu taşlarından iki dev tespih üretti.
75-85 santimetre uzunluğundaki ve 485-775 gram ağırlığındaki tespihler, hem tespih meraklılarının hem de koleksiyoncuların ilgisini çekiyor.
46 Yıllık Birikim Toprağın Altından Sanata Dönüştü
Çocuk yaşta amcasından öğrendiği tespih yapımıyla ailesinin geçimini sağlayan Veysel Başar, 46 yıldır sadece Oltu taşından tespih üretiyor. 2 metrekarelik mütevazı atölyesinde farklı model siparişler hazırlayan Başar, büyük boyutlu taşların madenlerden çok nadir çıktığını belirterek bu taşları toprak altında sakladığını ifade etti. Başar, rutubetli ortamda muhafaza edilen taşların bozulmadan kalmasını sağladığını söyledi.
“Bu tespihleri 46 yılda biriktirdiğim büyük ebatlı taşlardan yaptım. Böyle büyük taşlar yılda bir kez ya çıkar ya çıkmaz. Bu taşları yıllarca rutubetli bir ortamda sakladım ve şimdi el işçiliğiyle bu özel eserleri ortaya çıkardım” dedi.
"Bundan Daha Büyüğü Yok"
Başar, bugüne kadar kesme ya da yapıştırma olmadan, yalnızca tek taş kullanılarak yapılan bu büyüklükte bir tespihe rastlamadığını belirtti. 350-400 bin lira civarında değer biçtiği en büyük tespihi için koleksiyoncu ve tespih meraklılarından alıcı beklediğini ifade etti.
“Bu tespihleri yapmak için 46 yıl boyunca taş biriktirdim. Ellerim kabarana kadar çalışarak 2 haftada tamamladım. İddia ediyorum, bu özelliklerde bundan daha büyük bir tespih yok. Koleksiyoncuların ve meydan ağalarının bu eseri sahiplenmek isteyeceğine eminim” diye konuştu.