Erzurum'un oltu taşı, 50 metrekareden 500 metrekarelik imalathaneye taşındı
Erzurum'un Oltu ilçesinde 30 yıldır babasından devraldığı 50 metrekarelik atölyede Oltu taşından tespih üreten İhsan Çelik, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen IPARD Programı kapsamında devlet desteği alarak hayalini gerçekleştirdi.
Yaklaşık 84 bin avro hibe desteğiyle Oltu Organize Sanayi Bölgesi'nde 500 metrekarelik modern bir imalathane kuran Çelik, tespih ve hediyelik eşya üretimini genişleterek Türkiye’nin dört bir yanına ürün göndermeye başladı.
Oltu Taşına Yeni Değerler Eklendi
Çelik, imalathanesinde sadece coğrafi işaretli Oltu taşı değil, bölgeden çıkarılan opal, oniks, obsidyen ve krizopras gibi değerli taşları da işleyerek ürün çeşitliliğini artırdı. Yaptığı çalışmalarla hem geleneksel mesleği modern bir yapıya taşıdı hem de yöresel taşları dünya pazarında tanıtmayı hedefledi.
Yeni imalathanesinde 60 kişiye istihdam sağlayan Çelik, tesiste kadın ve erkekler için ayrı atölyeler, teşhir salonu ve Ar-Ge bölümü de oluşturdu. Geri dönüşüm malzemelerinden de ürün elde ederek üretime sürdürülebilirlik boyutu kattığını belirten Çelik, “Toprağın altında duran taşların kimseye faydası yok. İşleyerek insanlara gelir kapısı sağlıyoruz. Önceden 50 metrekarelik atölyede yer bulamadığımızda makineleri kaldırarak çalışıyorduk, ama şimdi devlet desteği sayesinde büyük bir üretim alanına sahibiz” dedi.
Kadın İstihdamı ve E-Ticaret Hedefi
Tesiste doğrudan 20 kişi çalışırken, ilçedeki ev kadınlarından 40’ına da el işçiliği karşılığında gelir sağlanıyor. Tam kapasiteye ulaşıldığında yalnızca imalathanede 50 kişiye iş imkânı sunulacak. Çelik, kadın istihdamına katkı sağladıklarını vurgulayarak, “Kadınlar hem işçilik yapıyor hem de aile bütçesine destek oluyor. Üretimimiz tamamen el emeği göz nuru. Şu an Türkiye genelinde toptan satış yapıyoruz. E-ticaret çalışmalarımız tamamlandığında ise ürünlerimizi dünya pazarına sunacağız” ifadelerini kullandı.
Kadın Çalışanlar Mutlu
Tesiste çalışan Tuba Açıkgöz, imalathanenin ilçede kadın istihdamını artırdığına dikkat çekerek, “Burada aksesuar yapımı, taş işleme ve delme gibi işleri yapıyoruz. Bu süreçte ailelerimize katkıda bulunmaktan mutluyuz. İlçemizdeki kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına destek sağlanıyor” dedi.