Erzurum'un terk edilmiş haneleri sanat eserine dönüştürüldü
Erzurum'da, çetin kış koşullarında terk edilmiş köy evlerinden ilham alınarak hazırlanan resimler, Türkiye'nin tek buz müzesi olan Ata Buz Müzesi'nde sanatseverlerle buluşuyor.
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan müze, her yıl binlerce ziyaretçi ağırlarken bu kez "150 Hane" isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.
Harabe Köy Evlerinden Sanat Eserlerine
Kafkas Üniversitesi Dedekorkut Eğitim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ünal Bastaban’ın hazırladığı sergide, köylerin geçmişteki yaşam izlerini yansıtan 15 eser yer alıyor. Atık kartonların da kullanıldığı eserlerde, figürlerden arındırılmış sade köy evleri resmedilmiş. Bastaban, resimlerde yıkılmış, harabe evlerin bir zamanlar dolup taştığını ve burada yaşanan anıları renklerle ortaya koymaya çalıştığını belirtti.
Sanatçı, "Bu soğuk coğrafyada zor şartlar vardı ama o evlerde birlik ve sıcak bir hayat yaşandı. Bu anılar, zihnimdeki izlerden sanat eserlerine dönüştü. Eserlerde kapı ve pencerelerde karton atıkları kullanarak geçmişe ait izleri sanatla buluşturmayı amaçladım” dedi.
Eserlerinin Anadolu coğrafyasından izler taşıdığını ifade eden Bastaban, köylerin değişen yüzüne de dikkat çekerek, “Köyler artık betonlaşmaya başladı ve bu durum insan ilişkilerini zayıflatıyor. Oysa hatıralarımda kalan köyler, zor koşullara rağmen birlik ruhunu barındırıyordu” diye konuştu.
Serginin sıfırın altında 5 derece sıcaklıkta bulunan buz heykeller arasında sergilenmesi, atmosferi daha da etkileyici hale getiriyor. Bastaban, “Karlı ve kış temalı resimlerimizin buzlar arasında sergilenmesi çok anlamlı bir uyum oluşturdu. Bu sergiyle Anadolu’yu yansıtan sanat eserlerimizle ziyaretçilere geçmişe bir yolculuk yaptırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Aydemir, serginin mekan ve konsept uyumuyla dikkat çektiğini belirterek, “Bu sergide, soğuk coğrafyaların unutulmuş köy hayatını yansıtan çok özgün eserler yer alıyor. Ayrıca atık malzemelerin değerlendirilmiş olması da sergiye ayrı bir anlam katıyor” dedi.