Gazze'nin yüzde 88'i yerle bir oldu

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda 50 bin 21 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 milyon kişinin yerinden edildiğini açıkladı.

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail’in 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılara ilişkin çarpıcı ve sarsıcı verileri kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde bugüne kadar 12 binin üzerinde "katliam" gerçekleştirdiği vurgulandı.

Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bin 21’e ulaşırken, 11 bin 200 kişinin enkaz altında kaldığı ya da kaybolduğu bildirildi. Yaralı sayısı ise 113 bin 274 olarak açıklandı. Hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor. 17 bin 954 çocuk ile 12 bin 365 kadının hayatını kaybettiği ifade edilirken, 2 bin 165 ailenin tüm fertlerinin yok edildiği ve nüfus kayıtlarından silindiği bilgisi verildi.

Saldırılarda 1150 bebek yaşamını yitirirken, bunların 274’ünün doğduktan kısa süre sonra hayatını kaybettiği aktarıldı. 5 bin 64 aile ise sadece bir ferdi hayatta kalarak yok olmanın eşiğine geldi.

Gazze’deki sağlık sisteminin de çökmek üzere olduğu belirtildi. 1394 sağlık çalışanı ile 105 sivil savunma görevlisi saldırılarda yaşamını yitirirken, 360 sağlık çalışanı alıkonuldu. 162 sağlık kuruluşu hedef alınırken, 80 sağlık merkezi ve 34 hastane hizmet dışı kaldı.

Gazze’deki çocukların durumu da kritik. Açıklamaya göre, 3 bin 500 çocuk açlık nedeniyle ölüm tehdidi altında. Yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski taşıyan 12 bin 500 kanser hastası ile ilaç yetersizliği çeken 350 bin kronik hasta hayati tehlikeyle karşı karşıya. Barınma merkezlerinde 2 milyondan fazla kişide bulaşıcı hastalık görülürken, Hepatit A vakası 71 bini aştı.

İsrail’in kültürel ve eğitim kurumlarına yönelik saldırılar da büyük yıkıma yol açtı. 139 okul ve üniversite tamamen yıkılırken, 359’u kısmen zarar gördü. 150 öğretim görevlisi, 800 öğretmen ve 12 bin 900 öğrenci yaşamını yitirdi. 785 bin öğrenci ise eğitimsiz kaldı.

Ayrıca 825 cami tamamen yıkıldı, 161 cami ağır hasar gördü ve 3 kilise hedef alındı. 206 gazeteci hayatını kaybetti, 400’den fazlası yaralandı. 48 gazeteci İsrail güçlerince alıkonuldu.

Saldırılar sonucunda Gazze’nin yüzde 88’inin yıkıldığı, 165 bin konutun tamamen, 200 bin konutun ise kısmen yıkıldığı belirtildi. İsrail’in saldırılarının Gazze’ye verdiği toplam zararın 41 milyar doları aştığı vurgulandı.

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme