Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu nasıl silinir?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu nasıl silinir?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili önemli bir açıklama yaptı.

Bu açıklamaya göre, herhangi bir geliri ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşların, borç durumlarını düzenlemek ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gelir testi başvurusunda bulunmaları gerekiyor.

Gelir Testi Neden Önemli?

SGK’nın yaptığı bilgilendirmeye göre, GSS borçlarının silinebilmesi veya düzenlenebilmesi için öncelikle gelir testi yapılması gerekiyor. Gelir testinde, aile içindeki kişi başına düşen gelirin brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilirse, kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilir. Ancak, bu miktarın üzerinde bir gelir varsa, vatandaşların her ay belirlenen GSS primini ödemeleri gerekiyor.

Kimler Ücretsiz Sağlık Hizmeti Alabilir?

Aile içi kişi başına düşen gelir, brüt asgari ücretin üçte birinin altında olanlar ücretsiz sağlık hizmeti alabilir.

Lise mezunları, mezuniyet tarihlerinden itibaren 2 yıl geçmemek kaydıyla 20 yaşına kadar; üniversite mezunları ise aynı şekilde 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.

GSS Borcu Sorgulama

GSS prim borçlarını öğrenmek isteyenler, e-Devlet sistemi üzerinden borç sorgulaması yapabilirler. Gelir testi yapılmadığı takdirde, aylık GSS prim borcu, ilgili ayın asgari ücretinin %3’ü oranında hesaplanarak kişilerin borç hanesine eklenir.

GSS Borcu Nasıl Silinir?

Geçmişe dönük GSS borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar, gelir testi sonucunda düşük gelirli olduklarını kanıtladıklarında, birikmiş prim borçları SGK tarafından silinebilir.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.