GSM operatörleri 5G yatırımlarını hızlandırdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, GSM operatörlerinin 5G teknolojisine geçiş için çalışmalarını yoğunlaştırdığını belirterek, 'Operatörlerin geçen yılın ilk 9 ayında yaptığı yatırımlar, 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 57,8 oranında arttı.' dedi.

Bakan Uraloğlu, dijitalleşmenin ekonomik faaliyetlerin vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini ifade etti. Uraloğlu, teknolojinin üretimden hizmet sektörüne kadar iş süreçlerine entegre edilmesinin önemine vurgu yaptı.

2024 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletmeci sayısının 444’e, bu işletmecilere verilen yetkilendirme sayısının ise 815’e ulaştığını belirten Uraloğlu, sabit telefon abone sayısının 9,2 milyon, mobil abone sayısının ise 94,5 milyon olduğunu kaydetti.

Mobil ve İnternet Kullanımı Artışta

Mobil yaygınlık oranının yüzde 110,7 olduğunu söyleyen Uraloğlu, makineler arası iletişim (M2M) ve 0-9 yaş arası nüfus çıkarıldığında bu oranın yüzde 115,6'ya yükseldiğini ifade etti. Geniş bant internet abone sayısının ise 96,43 milyona ulaştığını aktaran Uraloğlu, bunun 20,06 milyonunun sabit, 76,37 milyonunun ise mobil abonelerden oluştuğunu belirtti.

Uraloğlu, 1 Nisan 2016'da Türkiye'de kullanılmaya başlanan 4,5G hizmetinin abone sayısının Eylül 2024 itibarıyla 87,5 milyon olduğunu ancak cihaz veya SIM kart uyumluluğu nedeniyle bu hizmeti aktif olarak kullananların sayısının 72,5 milyon olduğunu açıkladı. İnternet abone sayısında bir önceki yıla göre yüzde 2,2 artış yaşandığını da sözlerine ekledi.

5G Yatırımları Artıyor

2025 yılı içerisinde 5G ihalesini gerçekleştirmeyi ve 2026’da bu teknolojiyi vatandaşların ve sanayinin hizmetine sunmayı planladıklarını belirten Bakan Uraloğlu, operatörlerin bu alandaki yatırımlarını hızlandırdığını ifade etti. 2023'ün ilk 9 ayında Türk Telekom, Turkcell, TT Mobil ve Vodafone’un yaptığı yatırımların toplam tutarının 24,8 milyar TL'den 39,1 milyar TL'ye yükseldiğini söyleyen Uraloğlu, bu yatırımların büyük ölçüde 5G’nin temelini oluşturan fiber altyapıya yapıldığını belirtti. Fiber altyapının uzunluğunun 588 bin kilometreye ulaştığını ifade eden Bakan, internet aboneliklerinde en büyük artışın yüzde 30,2 ile kablosuz telsiz internet ve yüzde 21,6 ile "eve kadar fiber" abone türlerinde gerçekleştiğini vurguladı.

Milli ve Yerli Teknoloji Vurgusu

Uraloğlu, 5G ve ötesi şebeke ekipmanlarının tasarım ve üretim süreçlerinde milli katkının artırılmasına yönelik çalışmaların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kamu ve özel sektör iş birliğiyle devam ettiğini söyledi. Bu çalışmaların, 5G teknolojisinin tüm aşamalarında yerli üretimin ön planda olması hedefiyle yürütüldüğünü belirtti.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin dijitalleşme hedefleri doğrultusunda 5G teknolojisinin, hem ekonomik büyümeye hem de toplumsal gelişime önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme