• Haberler
  • Gündem
  • Güney Sudan'da gerilim tırmanıyor Türkiye'den seyahat uyarısı yapıldı

Güney Sudan'da gerilim tırmanıyor Türkiye'den seyahat uyarısı yapıldı

Türkiye'nin Juba Büyükelçiliği, Güney Sudan'da artan çatışmalar ve güvenlik riskleri nedeniyle vatandaşlarını ülkeye seyahat etmekten kaçınmaları konusunda uyardı.

AA muhabirinin Türkiye'nin Juba Büyükelçiliğinden edindiği bilgilere göre, Güney Sudan’da son dönemde artan silahlı çatışmaların başkent Juba çevresine kadar yayılması üzerine Türk vatandaşlarına önemli bir uyarı yapıldı.

Juba Büyükelçiliği, zorunlu bir durum olmadıkça Türk vatandaşlarının Güney Sudan'a seyahat etmemeleri çağrısında bulundu. Bölgede hali hazırda bulunan vatandaşların ise güvenlik durumunu yakından takip etmeleri ve büyükelçilikle sürekli temas halinde kalmaları gerektiği belirtildi.

Türkiye'nin Juba Büyükelçisi Metin Ergin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Büyükelçiliğimiz, Dışişleri Bakanlığımızın duyurusuna istinaden dün gece Güney Sudan'a gelmeyi düşünen vatandaşlarımıza bir seyahat uyarısı yayımlamıştır,” ifadelerini kullandı.

2011 yılında Sudan’dan referandumla ayrılarak bağımsızlığını kazanan dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan, kurulduğu günden bu yana siyasi istikrarsızlık ve kabileler arası çatışmalarla mücadele ediyor.

2013 yılında Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit’in yardımcısı Riek Machar’ı darbe girişimi suçlamasıyla görevden alması sonrası ülke kanlı bir iç savaşa sürüklendi. Yıllar süren çatışmaların ardından 2018 ve 2022’de barış anlaşmaları imzalanmasına rağmen, güvenlik sorunları ve etnik gerilimler tam anlamıyla çözülemedi.

Şubat ayında Machar'ın da mensubu olduğu Nuer kabilesine bağlı "Beyaz Ordu" isimli milis grup, ülkenin kuzeyindeki Nasir kentini ele geçirdi. Bu gelişmenin ardından Machar’ın liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Muhalefet (SPLM-IO) içinden bazı generaller ve bakanlar gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Mayardit 7 Mart’ta halka sükunet çağrısında bulunarak, “Ülkemizin tekrar savaşa dönmesine izin vermeyeceğiz,” demişti. Ancak 26 Mart’ta, Riek Machar’ın ev hapsine alındığı duyuruldu.

Güney Sudan’daki bu gelişmeler, yalnızca Türkiye’nin değil, ABD, İngiltere, Almanya, Kanada, Çin, Norveç, Polonya, İspanya, Malezya ve Avusturya gibi birçok ülkenin de benzer seyahat uyarıları yapmasına neden oldu.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme