• Haberler
  • Sağlık
  • Haftada birkaç öğün balık, kalp krizi riskini düşürüyor

Haftada birkaç öğün balık, kalp krizi riskini düşürüyor

Kalp Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan bilim insanları, Omega-3 bakımından zengin yağlı balıkların kalp krizine karşı koruyucu etkisine dikkat çekti.

Kalp sağlığına yönelik farkındalığın artırılmasının hedeflendiği Kalp Sağlığı Haftası’nda, beslenmenin önemi bir kez daha gündeme taşındı. Harvard Tıp Fakültesi'nden Tıp Profesörü ve Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda Kardiyovasküler Epidemiyoloji Programı Direktörü olarak görev yapan Eric Rimm, yıllardır yürütülen araştırmaların sonucunda, haftada birkaç kez balık tüketen bireylerin, hiç balık tüketmeyenlere göre ölümcül kalp krizi geçirme riskinin daha düşük olduğunu ifade etti.

Rimm, özellikle Omega-3 yağ asitlerinin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekerek, “Omega-3’ler hücre zarlarına girerek hücre içi ve hücreler arası iletişimi kolaylaştırır. Bu iletişim düzgün çalışan bir kalp için son derece önemlidir” açıklamasında bulundu.

Balık tüketiminin sağlık üzerindeki faydaları sadece kalple sınırlı değil. ABD’li National Geographic Dergisi’nin Mart ayı sonunda yayımladığı makaleye göre, Omega-3 yağ asitleri; enflamasyonu azaltmak, trigliserit seviyelerini düşürmek, oksidatif stresi sınırlamak, kan akışını iyileştirmek ve mitokondri işlevlerini artırmak gibi birçok mekanizma üzerinden vücut sağlığını destekliyor.

Sidney Kimmel Tıp Fakültesi Entegre Tıp ve Beslenme Bilimleri Bölümü Profesörü Daniel Monti, Omega-3’lerin hücresel enerji üretiminden dolaşım sistemine kadar pek çok alanda destekleyici işlev gördüğünü belirtti. Monti, “Bu yağ asitleri, kalp hastalıkları açısından risk teşkil eden pek çok süreci olumlu yönde etkiliyor” dedi.

Makale, ayrıca UT Southwestern Tıp Merkezi’nden Diyetisyen ve Profesör Jo Ann Carson’ın şu sözlerine de yer verdi:

“Balık tüketmeyen, ancak sağlıksız hayvansal ürünlerle beslenen bireyler, balığı bu gıdaların yerine koyarak kalp sağlıklarında belirgin bir iyileşme sağlayabilir. Hatta bazı vejetaryenler bile diyetlerine balık eklemeye başladı.”

Uzmanlar, Omega-3’ün vücut tarafından üretilemediğini, bu nedenle besin yoluyla alınmasının zorunlu olduğunu hatırlatıyor. Özellikle sardalya, somon, uskumru, ton balığı gibi soğuk su balıklarının bu yağ asitleri bakımından zengin kaynaklar olduğu belirtiliyor.

Amerikan Kalp Derneği, kalp sağlığını desteklemek amacıyla bu tür yağlı balıkların haftada en az iki kez tüketilmesini tavsiye ediyor. 90 yıldan uzun süredir üzerinde çalışılan Omega-3’lerin, uzun vadeli sağlıkta rolü konusunda bilimsel bulgular her geçen yıl güçleniyor.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme