Hanuka Bayramı Nedir?
Hanuka Bayramı, bilinen diğer adıyla Hannukah, Kasım sonu ile Aralık ortası arasında kutlanan bir Yahudi bayramıdır. Hanuka Bayramı nedir, kimler tarafından kutlanır sorularının yanıtları, bu özel günde yaşanan ritüellerle birlikte anlam bulur.
Hanuka Bayramı: Tarihçesi ve İhtişamı
Hanuka, İbranice'de "adama, ithaf etmek" anlamına gelir. Seleukos İmparatorluğu'nun elindeki Kudüs'ün MÖ 200'lerde Yahudiler tarafından geri alınmasının şerefine, 2200 yıldır kutlanan bu bayram, adeta ışık saçan bir hikayenin izlerini taşır.
Hanuka Bayramı: Mucize ve Kutlamalar
Hanuka Bayramı, İbrani takvimine göre Kislev ayının 25. gününde başlar ve bir gün sürecek olan yağın, mucizevi bir şekilde 8 gün yanmasını anma geleneğiyle öne çıkar. Menoraya benzeyen 9 kollu şamdan, her gün bir fazla kolun yakılmasıyla bu muazzam hikaye kutlanır.
Hanuka Kutlamalarının Başlangıcı ve Sonu
Hanuka Bayramı, bu yıl 18 Aralık Pazar ile 26 Aralık Pazartesi tarihleri arasında yaşanacak. Işıklar Bayramı olarak bilinen Hanuka, ailelerin ve toplulukların katıldığı özel ritüellerle her gün yeni bir anlam kazanır.
Hanuka Ritüelleri: Işıkların Altında Birleşen Gönüller
Hanuka, 8 günlük tatil boyunca ailece veya toplulukça gerçekleştirilen çeşitli ritüellerle kutlanır. Günlük ibadetlerde özel eklemeler yapılır, akşamüstü eve erken dönülerek mumlar yakılır. Aileler arasında küçük hediyelerin paylaşıldığı bu günler, özel yemeklerle ve şükran dualarıyla taçlandırılır. Hanuka, sadece bir bayram değil, aynı zamanda birbirine olan sevgi ve bağlılığın da simgesidir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.