Hepatit B her yıl 1 milyon can alıyor

Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi, Hepatit B ve bu virüsün neden olduğu komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, enfekte olan birçok kişinin hastalığının farkında olmadığını belirterek, virüsün kan ve vücut sıvıları yoluyla bulaştığını söyledi.

Hepatit B Kalıcı Hasara Yol Açabiliyor

 Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, Hepatit B virüsünün (HBV) karaciğerde ciddi hasara yol açan en yaygın enfeksiyonlardan biri olduğunu vurguladı.

"Virüsle enfekte olan yetişkinlerin çoğu bu virüsü vücudundan atabilir. Ancak bebekler, küçük çocuklar ve bazı yetişkinlerde enfeksiyon kalıcı hale gelir. Kronik Hepatit B taşıyan bireylerde ilerleyen yaşlarda siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski yüksektir." dedi.

Hepatit B'nin kan nakli, korunmasız cinsel ilişki, paylaşılan iğneler veya anneden bebeğe geçiş yoluyla bulaşabildiğini belirten Dr. Ecemiş, hastalığın çoğu kişide belirti göstermediğini ve bu yüzden birçok kişinin taşıyıcı olduğunun farkında olmadığını ifade etti.

Hepatit B Tedavisi ve Takibi Önemli

Dünya genelinde 2 milyar kişinin Hepatit B ile enfekte olduğu, 400 milyon kişinin ise kronik Hepatit B hastası olduğu bilgisini paylaşan Dr. Ecemiş, şu açıklamalarda bulundu:

"Kan testinde 6 aydan uzun süre Hepatit B pozitifliği görülen kişiler, kronik Hepatit B hastası olarak kabul edilir. Tedavi kararı, kan tetkikleri ve gerekirse karaciğer biyopsisi ile belirlenir. Kullanılan ilaçlar virüsü baskılayarak karaciğer hasarını azaltır, nadiren de olsa tamamen yok edebilir. Bu nedenle Hepatit B hastalarının düzenli olarak hekim kontrolünde olmaları büyük önem taşır."

Uzmanlar, Hepatit B ile ilgili farkındalığın artırılması ve erken teşhisin hayati önem taşıdığı konusunda uyarıyor.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme