Huzursuz bağırsak sendromu yaygınlaşıyor
Doç. Dr. Burhan Özdil, toplumda giderek daha sık görülen huzursuz bağırsak sendromunun (İBS) belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Medical Park Adana Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Burhan Özdil, huzursuz bağırsak sendromunun (İBS) 30-50 yaş aralığında daha sık görüldüğünü belirtti. “Karın ağrısı, gaz, şişkinlik gibi belirtiler tuvalete çıkmakla hafifliyorsa, bu huzursuz bağırsak sendromu olabilir” diyen Özdil, alarm semptomlarına dikkat çekti. Kilo kaybı, gece uykudan ağrıyla uyanma veya dışkıda kan görülmesi durumunda altta ciddi bir sorun olabileceğini ve detaylı araştırma yapılması gerektiğini ifade etti.
Tedavide bireysel yaklaşım şart
Beslenmenin İBS tedavisindeki önemine vurgu yapan Özdil, “Karbonhidratlı gıdaları diyette azaltıyoruz. Kabızlıkla seyreden tipte lifli gıdalar öneriyoruz, ishalle seyredenlerde ise ishal düzenleyici tedavilere yöneliyoruz. Karma tiplerde tedavi daha zor çünkü verilen ilaçlar, dönemsel olarak diğer semptomları artırabiliyor” dedi.
Tedavi uzun süreli ve bütüncül olmalı
Hastalığın sebebinin tam olarak bilinmediğini dile getiren Özdil, tedavide spazm giderici, gaz azaltıcı ve semptomlara özel ilaçlar kullandıklarını belirtti. Özdil, “İBS, bir gastroenteroloji hekiminin en sık karşılaştığı rahatsızlıklardan biri. Hastalarımıza diyetetik ve psikolojik destek sunuyoruz. Bu uzun süreli bir tedavi süreci. Hastalar şikayetleriyle başa çıkmayı öğrenmeli” şeklinde konuştu.
Huzursuz bağırsak sendromunun tamamen ortadan kaldırılamayacağını ifade eden Özdil, hastaların yaşam kalitesini artırmak için düzenli takip ve sabırlı bir tedavi sürecinin önemini vurguladı.