• Haberler
  • Gündem
  • İBB soruşturmasında 10 milyon dolarlık rüşvet iddiası

İBB soruşturmasında 10 milyon dolarlık rüşvet iddiası

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 100 kişilik şüpheli listesine ilişkin yürütülen yolsuzluk soruşturmasında, tanık ifadeleri dikkat çekici detaylar ortaya koydu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da şüpheliler arasında yer aldığı geniş kapsamlı yolsuzluk soruşturması sürüyor. “Suç örgütü yöneticiliği”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” gibi suçlamalar kapsamında, toplamda 100’e yakın isim hakkında inceleme yürütülüyor.

Soruşturma kapsamında tanık olarak ifadesine başvurulan ve CHP üyesi olduğunu beyan eden T.E., Vaniköy’deki kaçak yapılarla ilgili çarpıcı iddialar dile getirdi. T.E., organize suç örgütü elebaşı Adnan Oktar’ın bir dönem ikamet ettiği, daha sonra Rus iş insanı tarafından satın alınan Vaniköy'deki villalarda kaçak yapılaşmaya göz yumulduğunu ve bu süreçte İBB’ye yaklaşık 10 milyon dolara yakın rüşvet verildiğini öne sürdü.

Tanık beyanlarına göre, İBB Boğaziçi İmar Müdürü E.K.’nin bu sürece S.A. isimli bir eski ilçe başkanı aracılığıyla dahil olduğu, ardından Mezarlıklar Müdürü A.K. ve Zeytinburnu Belediye Başkan adayı O.S.’nin de sürece katıldığı belirtildi. İddiaya göre, 30 milyon lira S.A.’ya, 5 milyon lira ise A.K.’ye verilirken, O.S. tarafından da büyük bir meblağın Atina’daki bir banka hesabına aktarıldığı ve bu paranın sınıra kadar cenaze aracıyla taşındığı öne sürüldü.

Vaniköy’deki izinsiz inşaatın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 22 Ağustos 2024 tarihli müdahalesiyle durdurulduğu, doğal dokuya zarar veren faaliyetlerin ardından yapıların eylül ayında tamamen yıkıldığı biliniyor.

Tanık T.E.’nin ifadesinde dikkat çeken bir başka başlık ise CHP İstanbul İl Başkanlığı binasının satın alma süreci oldu. Söz konusu binanın Ekrem İmamoğlu’nun ortağı olduğu ileri sürülen Gül İnşaat’a ait olduğunu iddia eden tanık, kamuoyuna “Bir tuğla da sen koy” kampanyasıyla toplanan 600-700 bin liralık bağışların, tadilat sürecinde aklandığını savundu.

T.E., ayrıca CHP Parti Meclisi üyesi B.A. ve Ö.N.’nin kurultay döneminde para dağıtımını organize ettiğini, para krizinin yaşandığı ikinci günde İstanbul Laleli’deki döviz bürolarından çantalarla para bozdurulduğunu ve bazı delegelere nakit para, cep telefonu ve KİPTAŞ’tan daire vaadinde bulunulduğunu öne sürdü.

Yürütülen soruşturma, İstanbul’daki kamu kaynaklarının yönetimiyle ilgili ciddi iddiaları gündeme getirirken, ilgili kurumların ve şüpheli isimlerin süreç hakkında ne tür savunmalarda bulunacağı kamuoyunca merakla bekleniyor.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme