• Haberler
  • Iğdır
  • Iğdır'da öğretmen heimlich manevrası ile öğrencisinin hayatını kurtardı

Iğdır'da öğretmen heimlich manevrası ile öğrencisinin hayatını kurtardı

Iğdır'da 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi'nde yaşanan olayda, boğulma tehlikesi geçiren bir öğrenciyi öğretmeni Heimlich manevrası ile kurtardı.

Teneffüs sırasında yemek yiyen öğrenci, boğazına yiyecek kaçması nedeniyle nefes almakta zorlandı. O sırada bahçede nöbetçi olan Beden Eğitimi Öğretmeni ve Spor Eğitmeni Çetin Naral, öğrencinin durumunu fark ederek soğukkanlı bir şekilde Heimlich manevrası uyguladı. İlk denemede yiyecek çıkmazken, ikinci müdahale ile öğrencinin boğazındaki tıkanıklık giderildi ve nefes alması sağlandı.

Olayın ardından öğrencinin sağlık durumu iyi olurken, okul yönetimi ve öğrenci, öğretmenin hızlı ve doğru müdahalesine teşekkür etti.Iğdır'da öğretmen heimlich manevrası ile öğrencisinin hayatını kurtardı

“Temel Yaşam Desteği Herkes Tarafından Öğrenilmeli”

Yaşanan olayın Heimlich manevrasının önemini bir kez daha gösterdiğini belirten Çetin Naral, o anları şu sözlerle anlattı:

"Bahçede nöbetçi olduğum sırada bir öğrencimin zor durumda olduğunu fark ettim. Ellerini boğazına götürmüş ve nefes alamıyordu. Hemen Heimlich manevrası uyguladım. İlk denemede sonuç alamadım, ikinci kez yaptığımda yediği şey boğazından çıktı ve rahatladı. Yanında bir süre bekleyerek iyi olduğundan emin oldum."

İlk yardım eğitiminin önemine değinen Naral, "Geçen hafta temel yaşam desteği eğitimi almıştım. Öğretmenlerimizin bu eğitime katılması büyük bir avantaj. Veliler, öğretmenler ve öğrenciler olarak hepimiz bu eğitimi alarak hayat kurtarabilecek bilince sahip olmalıyız" dedi.

“Ben de Bu Eğitimi Almak İstiyorum”

Boğazına yemek kaçan Enes Baki Aksu, o an öğretmeninin yanında olmasının büyük bir şans olduğunu belirterek, "Yemek yerken boğazıma bir şey kaçtı, nefes alamıyordum. Çetin öğretmenim yanımdaydı, durumu fark edince hemen müdahale etti. İlk denemede çıkmadı ama ikinci Heimlich manevrası ile rahatladım. Kendimi toparladıktan sonra bu eğitimi benim de almam gerektiğini düşündüm. Ben de başkasının hayatını kurtarmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Bu olay, ilk yardım bilgisinin hayati önem taşıdığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme