İlk defa duydum dedirten hastalık: Kalp Gribi!

Boğaz ağrısı, halsizlik gibi masum belirtilerle başlayan bir enfeksiyon, kısa sürede kalbi hedef alabiliyor.

Son dönemde hastanelere göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi şikâyetlerle başvuran birçok hastaya "kalp gribi" tanısı konuluyor. İlk olarak boğaz ağrısı, halsizlik, kırgınlık gibi üst solunum yolu belirtileriyle başlayan bu rahatsızlık, ilerleyen günlerde kalp kasını etkileyerek daha ciddi semptomlara yol açabiliyor.

Kalp gribi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Adnan Kaya, bu hastalığın tıptaki adının miyokardit olduğunu belirterek, "Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gelişen bir kalp kası iltihabıdır. Özellikle Kovid-19 salgınından sonra bu vakalarda ciddi bir artış görüyoruz" dedi. Kaya'ya göre hastalar, ilk etapta gribal enfeksiyon belirtileri gösterse de 10-15 gün sonra göğüs bölgesinde batma, baskı, yanma ve özellikle sırt üstü yatarken artan ağrılarla kliniğe başvuruyor.

Prof. Dr. Kaya, bu tabloya en sık 20 ila 50 yaş arası erkeklerde rastlandığını vurgulayarak, “Hastaların çoğu bu şikâyetlerle geliyor. Göğüste baskı, keskin ağrı ve çarpıntı en yaygın belirtiler. Genç erkeklerde daha sık görülüyor ama her yaş grubunda rastlayabiliyoruz,” diye konuştu.

Tanı konulduktan sonra hastalara ilk etapta istirahat ve destekleyici tedaviler öneriliyor. Kalp fonksiyonlarında bozulma gözlemlenirse, ilaçla kalp ritmini düzenleyici tedavilere geçiliyor. Ancak hastaların büyük bölümü ciddi bir tedaviye gerek kalmadan iyileşiyor. Kaya:

 “Vaka oranlarına bakıldığında hastaların %70-80'i kendiliğinden toparlıyor. Ancak %20-25’lik bir grup bize başvuruyor, küçük bir oran da maalesef kalp yetmezliği ya da ciddi ritim bozukluklarıyla karşılaşıyor” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, geçen yıl yaklaşık 2 milyon kişiye kalp gribi tanısı kondu. 1500 kişilik otopsi örneklemine göre, bu vakaların yalnızca %1’lik kısmının kalp gribi nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya kondu.

Prof. Dr. Kaya, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilere kardiyolojik kontrol yaptırmalarını öneriyor. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlü tutmanın bu hastalıkla mücadelede çok önemli olduğunun altını çiziyor:

 “Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, dinlenmeye zaman ayırmak ve tekrar eden şikayetlerde mutlaka doktora başvurmak gerekiyor. Kalp gribi tıpkı grip gibi nüksedebiliyor. Miyokardit geçirenlerin %15 ila 30’u tekrar bu rahatsızlığı yaşayabiliyor.”

Üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Arın Kıraç, kalp gribi tanısı konanlardan sadece biri. Bir sabah göğsünde dayanılmaz bir ağrıyla uyandığını belirten Kıraç, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“İlk başta kalp krizi geçirdiğimi düşündüm. Ailemi uyandırdım, hastaneye gittik. Tetkiklerden sonra kalp gribi olduğumu söylediler. Hayatımda böyle bir şeyi ilk defa duydum. Doktor Adnan Hoca uzun uzun anlattı. Üç gün hastanede kaldım. Egzersizlere ara verdim, dışarı çıkmadım, dikkat ettim. Aylar sonra kontrollere gittim, artık normal yaşantıma dönebildim. Ama insanlar hâlâ ‘Kalp gribi ne?’ diye soruyor. Anlattıkça onlar da şaşırıyor.”

Kıraç, sporla ilgilendiğini, vücut geliştirme ve futbol yaptığını belirterek, “Hocam bir süre kendime dikkat etmemi söyledi. Şimdi eski tempoma dönmeye başladım ama çok daha dikkatliyim,” dedi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme