• Haberler
  • Ekonomi
  • İnternet alışverişine şeffaflık geliyor artık her bilgi zorunlu

İnternet alışverişine şeffaflık geliyor artık her bilgi zorunlu

Ticaret Bakanlığı'nın yürürlüğe koyduğu yeni yönetmelikle online alışverişte şeffaflık ve ürün güvenliği ön planda olacak.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, yürürlüğe giren "Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği" ile birlikte internetten yapılan alışverişlerin artık çok daha güvenli ve şeffaf hale geleceğini vurguladı.

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ve 5 aylık geçiş sürecinin ardından bugün itibarıyla yürürlüğe giren yeni yönetmelik; tüketici, satıcı, pazaryerleri ve e-ithalat süreçlerine önemli yenilikler getiriyor.

Çevikoğlu, artık tüketicilerin ürünlerin teknik bilgilerine, üretici veya ithalatçı kimliklerine ve güvenlik uyarılarına doğrudan ulaşabileceğini belirterek, "Tüketici artık yalnızca görsele değil, ürünün teknik ve hukuki kimliğine de hâkim olacak," dedi. Ayrıca geri çağrılan ürünler için kullanıcılar hem e-posta hem de pazaryeri üzerinden bilgilendirilecek.

Riskli ürünlerin anında kaldırılabileceğini açıklayan Çevikoğlu, pazaryerlerinde kurulacak "Ürün Güvenliği Temas Noktaları" aracılığıyla tüketicilerin şikâyet ve bildirimde bulunabileceğini söyledi. Bu noktaların, tüketicinin sürece doğrudan dahil edilmesini sağlayacağını vurguladı.

Yeni sistemde satıcıların bilgilendirme yükümlülüğü de artırıldı. İlanlarda üretici, ithalatçı ya da temsilcinin açık kimlik bilgileri, uygunluk işaretleri ve güvenlik uyarıları eksiksiz biçimde yer alacak. Aynı zamanda satıcı, ürünün güvenliği ve mevzuata uygunluğundan doğrudan sorumlu olacak.

Pazaryerleri artık yalnızca dijital vitrin değil, denetim ortağı. Her pazaryeri, yetkili kurumlarla iletişim kurmak üzere bir temas noktası belirlemekle yükümlü olacak. Riskli ürünler için resmi talimat beklenmeden işlem yapılacak, içerik kaldırma talepleri 24 saat içinde karşılanacak. Geri çağırma durumlarında kullanıcı bilgilendirmesi zorunlu olacak.

Yönetmelik, sadece yurt içi satıcıları değil, yabancı menşeli platformları da kapsıyor. Türkiye’ye ürün sunan firmalar, artık yerleşik bir temsilci bulundurmak zorunda. Aksi takdirde ürünleri Türk kullanıcılarına satılamayacak. Satışta sunulan ürünlerin uygunluk belgeleri ve güvenlik işaretleri zorunlu hale getirildi.

Çevikoğlu, bu adımın kayıt dışı e-ithalatın kontrol altına alınmasını sağlayacağını belirterek, "Temsilcisi olmayan, düşük maliyetli ama denetimsiz ürünlerin pazara girişine sınır getirilecek. Bu, hem tüketici güvenliği hem de haksız rekabetin önlenmesi açısından çok önemli bir gelişme," ifadelerini kullandı.

Yeni yönetmelikle e-ticarette sadece görünürlüğün değil, bilginin ve sorumluluğun da dijital ortama taşındığını vurgulayan Çevikoğlu, tüketiciler için daha güvenli bir alışveriş döneminin başladığını ifade etti.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme