İshak Paşa Sarayı’nın gerçek kapısı nerede?

İshak Paşa Sarayı’nın gerçek kapısı nerede?
Her yıl yerli ve yabancı binlerce insanın ziyaret ettiği İshak Paşa Sarayı’nın gerçek kapısı ile ilgili gelişmeleri bölge halkı yakından takip ediyor.

Her yıl yerli ve yabancı binlerce insanın ziyaret ettiği İshak Paşa Sarayı’nın gerçek kapısı ile ilgili gelişmeleri bölge halkı yakından takip ediyor.

Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde bulunan ve yapımı 100 yıl süren Osmanlı dönemi mimarisinin önemli örneği olan İshak Paşa Sarayı görenleri mest ediyor. Türkiye’nin en önemli yapılarından biri olan ve UNESCO’nun dünya geçici miras listesinde bulunan İshak Paşa Sarayı’nın kapısının akıbeti dikkat çekiyor.

Ruslar zamanında sökülerek Rusya’ya götürülen ve Petersburg’da bir müzede sergilenen som altında yapılan saray kapısının yerine demir ve normal bir kapı takıldı.

saray1.jpeg

Sarayı ziyaret edenlerin ilk dikkatini çeken saray kapısı ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Saraya girişte rehberlerine sarayın orijinal kapısının bu olup olmadığını soran yerli ve yabancı turistler, aldıkları cevabın ardından sarayın orijinal kapısının getirilmesi noktasında çalışma başlatılmasını istiyorlar.

saray.jpeg

Sarayı kapısının mutlaka Ağrı’ya geri getirilmesinin önemine dikkat çeken Ahmet Çakmak adlı ziyaretçi “İshak Paşa Sarayı yıllara rağmen dim dik ayakta kalarak ne derece güçlü bir yapı olduğunu göstermiştir. Sarayın orijinalliği ve bozulmaması herkesi sevindiriyor. Saray girişinde bulunan kapı yerine orijinal kapının gelmesi sarayı ziyaret edenlerin sayısını mutlaka daha fazla artıracak ve mirasımız olan kapı ülkemize dönüş olacaktır. Bu konuda inşallah bir çalışma yapılır ve saray kapısı geri getirilir” ifadelerini kullandı.

saray3.jpeg

Kaynak:Çetin Baydar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum