İstanbul'da avukat sayısı rekor kırdı

İstanbul'un nüfusu 2024 itibarıyla 15,7 milyona ulaşırken, şehirdeki ruhsatlı avukat sayısı da 70 bini geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2024 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre İstanbul’un nüfusu 15 milyon 701 bin 602’ye yükselirken, hukuk sisteminin temel taşlarından biri olan avukatlık mesleğini icra edenlerin sayısında da dikkat çekici bir artış yaşandı.

Türkiye Barolar Birliği’nin verilerine göre, 31 Ocak 2024 itibarıyla İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat sayısı 65 bin 772’ye, İstanbul 2 Nolu Baro’ya kayıtlı avukat sayısı ise 3 bin 592’ye ulaştı. 2025'in ilk çeyreğinde 565 yeni avukatın katılımıyla İstanbul Barosu'ndaki ruhsat sahibi avukat sayısı 66 bin 337’ye, 2 Nolu Baro’daki sayı ise Nisan itibarıyla 3 bin 751’e çıktı.

Hukukçular, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla, İstanbul’daki avukat sayısındaki artışın nedenlerini ve sonuçlarını değerlendirdi.

Hukukçular Derneği Başkanı Melih Gülseren, avukat sayısındaki artışın en önemli nedeninin hukuk fakültelerinin sayısındaki artış ve mezun yoğunluğu olduğunu belirtti. Gülseren, İstanbul’un öğrenci çevresi, iş potansiyeli ve eğitim olanaklarıyla cazibe merkezi olduğunu vurgulayarak, “Mezun olan kişi, üniversiteyi okuduğu şehirde kalmak istiyor. İstanbul ise bu alanda açık ara önde,” dedi.

Ancak bu yoğunluk bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Gülseren, “Bir avukat enflasyonu yaşıyoruz. Avukatlık mesleği hâlâ geniş bir topluma hitap etmiyor. Örneğin, basit bir tapu işleminde dahi avukat zorunluluğu olsa, bu hem vatandaşın yararına olur hem de meslek genişler. Biz, ‘Tedbir hukuku’ kavramının yerleşmesini istiyoruz,” diyerek, önleyici hukuk yaklaşımının önemine dikkat çekti.

İstanbul 2 Nolu Barosu Başkanı Yasin Şamlı da kentteki avukat sayısının yüksek olmasını doğal karşıladığını ifade ederek, "Yaklaşık 20 milyonluk bir nüfusun yaşadığı bu şehirde hukuki ihtilafların fazlalığı kaçınılmaz. Avukat sayısındaki artış, iş bölümü açısından avantaj sağlarken, bireysel gelirde düşüşe neden oluyor,” dedi.

Şamlı, “Gayrimenkul alım-satım işlemlerinin, yüksek meblağlı sözleşmelerin avukat denetiminde yapılması hem mahkeme yükünü azaltır hem de meslektaşlarımıza yeni iş alanları yaratır,” diyerek önerilerini Adalet Bakanlığı ve Meclis'e sunduklarını belirtti.

İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Mustafa Rüzgar ise, genç avukatların yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, hukuk fakültelerine girişte uygulanan başarı sıralaması sınırının 100 binden 50 bine çekilmesi gerektiğini savundu. Rüzgar, “Bu sayede öğrenci sayısı azalır, eğitim kalitesi yükselir ve mesleki rekabet daha sağlıklı hâle gelir,” dedi.

Türkiye'deki 88 hukuk fakültesine 2024 YKS sonuçlarına göre 13 bin 42 öğrenci yerleştiğini belirten Rüzgar, kontenjanların fazlalığının eğitim kalitesini olumsuz etkilediğini ve mezunların mesleki yeterliliklerinin sorgulanmasına neden olduğunu söyledi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme