Kadınlarda diş eti hastalığı ciddi riskler taşıyor

Prof. Dr. Birkan Özkan, diş eti hastalıklarının kadın sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, hormonal değişiklikler ve genetik yatkınlığın bu hastalıkları tetiklediğini vurguladı.

Uzm. Diş Hekimi ve Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Özkan, diş eti hastalığı (periodontitis) ile kadın sağlığı arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Özkan, özellikle hamilelik döneminde hormonal değişimlerin kadınları periodontitise karşı daha savunmasız hale getirdiğini belirtti.

"Gebelik sırasında östrojen ve progesteron seviyelerindeki artış, diş etlerinde inflamasyona yol açabilir. Bu durum, yalnızca annenin değil bebeğin sağlığını da etkiler. Periodontitis, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini artırır. Ayrıca hamilelikte dişlerde kalsiyum kaybı, diş çürüğü ve diş eti büyümeleri gibi sorunlar görülebilir” dedi.

Menopozda diş kaybı riski
Menopoz sonrası dönemde de diş eti sağlığının korunmasının önemine değinen Özkan, "Östrojen seviyelerinin azalması, diş etinde hassasiyet ve ağrılara neden olabilir. Osteoporoz ise mevcut diş eti hastalıklarının şiddetlenmesine ve kemik kaybına yol açabilir. Bu nedenle, menopoz öncesinde diş muayenesi ve tedavisi büyük önem taşır” diye konuştu.

Genetik yatkınlık ve erken teşhis
Diş eti hastalıklarının genetik faktörlerden etkilenebileceğini belirten Özkan, "Kadınlarda bağışıklık sisteminin bazı durumlarda daha duyarlı olması, diş eti hastalıklarının şiddetlenmesine neden olabilir. Erken teşhis ve düzenli diş hekimi muayenesi, diş ve çene sağlığını korumanın anahtarıdır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Özkan, kadınların hormonal değişimlerini dikkate alan kişiye özel tedavi planlarının önemine vurgu yaparak, düzenli diş kontrolü ve tedavi ile periodontitisin ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının önlenebileceğini belirtti.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme