Kış aylarında su tüketiminin hayati önemi
Uzmanlar, soğuk havalarda susama hissinin azalmasına rağmen günlük su tüketiminin devam etmesi gerektiğini belirtiyor. Çay ve kahve gibi sıvıların suyun yerini tutmadığına dikkat çekiyor.
Soğuk havalarda susama hissinin azalması, su tüketimini düşürüyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Arş. Gör. Dr. Fethi Yönet, bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Dr. Yönet, “Susama hissimiz az olsa da su tüketimine devam etmeliyiz. Çay veya kahve gibi sıvılar suyun yerini tutmaz, hatta sıvı kaybına neden olabilir” dedi.
Yaşlı ve Çocuklara Dikkat
Yaşlıların susama merkezlerinin duyarlılığının azalması nedeniyle su tüketiminde ihmalkar olabildiğini belirten Dr. Yönet, “Bu durum, ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Çocukların ise susama ihtiyaçlarını ifade edememesi, onları su tüketiminden uzaklaştırabilir. Bu nedenle yaşlıların ve çocukların su içmeleri teşvik edilmeli” ifadelerini kullandı.
Kışın 2-2,5 Litre Su Tüketilmeli
Dr. Yönet, kış aylarında ortalama 2-2,5 litre su tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve vücudun dengesini koruduğunu söyledi. Böbrek hastalıkları riskine de dikkat çeken Dr. Yönet, yetersiz su tüketiminin böbrek yetmezliği ve kalp hastalıklarına zemin hazırlayabileceğini vurguladı.
Vatandaşlar Farkında Ama Daha Fazlası Gerekli
Vatandaşlar, yazın sıvı kaybının fazla olması nedeniyle daha çok su içtiklerini ancak kışın da su tüketiminin öneminin farkında olduklarını ifade etti. Dr. Yönet, kışın da su içmenin hayati önem taşıdığını belirtti.