• Haberler
  • Sağlık
  • Kol ve bacaktaki ani ağrı ve soğukluk, hayati tehdit oluşturabilir

Kol ve bacaktaki ani ağrı ve soğukluk, hayati tehdit oluşturabilir

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Yesin, ayak yarası ve baldır ağrısı şikayeti olan kişilerin damar tıkanıklığı riski taşıyabileceğini belirterek, 'Eğer kolunuz veya bacağınız aniden ağrılı, soğuk ve soluk hale gelirse hemen hastaneye başvurun.' dedi.

Periferik arter hastalığının, genellikle bacaklardaki bir atardamarın kısmi ya da tamamen tıkanmasıyla ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Yesin, tıkanıklığın yıllar içinde yavaşça veya aniden gelişebileceğini söyledi. Tıkanıklık nedeniyle kanın belirli bölgelere ulaşamaması, dokuların oksijen eksikliği nedeniyle zarar görmesine yol açabilir.

Sigara, Yüksek Tansiyon ve Diyabet Risk Faktörleri Arasında

Periferik arter hastalığının sigara içenler, yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol gibi sorunları olan kişilerde daha sık görüldüğünü belirten Dr. Yesin, bu hastalıkla ilişkili belirtilerin arasında yürüyüş sırasında bacak ağrıları ve kramplar, ileri düzeyde sürekli bacak ağrıları ve cilt yaraları olduğunu ifade etti. "Bacak atardamarınız aniden tamamen tıkanırsa, kangren gelişebilir ve tıkanıklık açılmazsa bacak kesilmesi gerekebilir" diye ekledi.

Öne Çıkan Risk Faktörleri

Doç. Dr. Yesin, periferik arter hastalığının başlıca risk faktörlerini şöyle sıraladı: ateroskleroz (damar sertleşmesi), sigara kullanımı, diyabet, yüksek kolesterol, ailede damar hastalıkları, erkeklik ve obezite.

Tedavi Yöntemleri

Periferik arter hastalığının tedavisinde, kan akışını artıran ilaçlar ve gerektiğinde anjiyoplasti (balon-stent tedavisi) uygulanabileceğini belirten Dr. Yesin, tedaviye geç başlanması durumunda ise bacak ya da kol hücrelerinin ölüm riski nedeniyle cerrahi müdahaleye gerek duyulabileceğini ifade etti.

Periferik Arter Hastalığını Önlemek İçin Öneriler

Periferik arter hastalığının önlenmesinde bazı hayat tarzı değişiklikleri büyük önem taşıyor. Doç. Dr. Yesin, şu önemli önerilerde bulundu:

  • Sigara içmeyi bırakın,
  • Haftada en az 3 gün, günde 30 dakika yürüyün,
  • Kan damarlarını daraltan soğuktan kaçının,
  • Yara ve enfeksiyonları önlemek için ayaklara özen gösterin,
  • Kan şekeri, basınç ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutun,
  • Kilo verin ve aktif olun.

Erken Teşhisle Bacak Kesilmesinin Önüne Geçilebilir

Doç. Dr. Yesin, erken teşhisin periferik arter hastalığının tedavisini oldukça kolaylaştırdığını ve bacak kesilmesinin önüne geçilebileceğini belirtti. Damarların ameliyatsız açılmasıyla yaraların hızlı iyileştiğini ve ampütasyon riskinin büyük ölçüde ortadan kalktığını söyledi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme