Köy Kanunu düzenlemesi Resmi Gazete'de
Köy Kanunu ve bazı yasalarda değişiklikler içeren düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 5 Aralık tarihinde kabul edilen bu yasa, çeşitli alanlarda önemli düzenlemeler getiriyor.
Yeni yasa kapsamında, köy nüfusuna kayıtlı olup köyde yaşayan ve ev sahibi olmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde bina inşa etmeyen ya da ödemelerini aksatan hak sahiplerine yönelik süre uzatımı sağlanıyor. Bu kişilere, 31 Aralık 2024’e kadar süreleri dolacak olanlar da dahil olmak üzere, bina yapmaları veya taksitlerini tamamlamaları için 31 Aralık 2028’e kadar ek süre tanındı.
İzinsiz Yapılara Yıkım Yetkisi Genişletildi
Belediye sınırları içinde veya dışında bulunan, Hazine, belediye, özel idare ya da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı gibi kurumlara ait arazilerde inşa edilen izinsiz yapılarla ilgili yeni düzenlemeler getirildi. Bu yapıların, inşaat aşamasında ya da iskan edilmiş olsa dahi, çevresindeki tel örgü, çit ve duvar gibi unsurlar dahil olmak üzere, yıkımına karar verilebilecek. Yıkım işlemleri belediyeler, il özel idareleri veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilebilecek.
Yapı Denetim Kuruluşlarına Yeni Düzenlemeler
Yapı denetim kuruluşlarının bir ilde faaliyet gösterebileceği sayının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirleneceği düzenlendi. Ayrıca, idari müeyyidelere tabi tutulacak yapı denetim kuruluşlarına uygulanacak para cezası en az 50 bin lira olacak. Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 50’sinin bu tutarı aşması durumunda ise para cezası, sözleşme bedelinin yüzde 50’si ile sınırlandırılacak.
Coğrafi Verilere İlişkin İzin Zorunluluğu
Gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye’ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki verileri toplaması, üretmesi, paylaşması veya satması için izin şartı getirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınacak izin, ilgili kişilerin fikri mülkiyet haklarına, kişisel verilerin korunmasına ve diğer özel kanunlara uygun şekilde ticari faaliyetlerini sürdürmeleri şartıyla verilecek.
Bu izin belgelerinin geçerlilik süresi isteğe bağlı olarak bir ila beş yıl arasında değişecek ve Bakanlığın onayıyla belirlenecek. İzin başlangıcı, Bakanlığın onayı tarihinden itibaren geçerli sayılacak.