Kronik karaciğer hastalığı olanlar dikkat

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, dünya genelinde karaciğer kanseri vakalarının arttığını belirterek, hastalığın en sık görülen kanserler arasında beşinci sıraya, kanser kaynaklı ölümler açısından ise ikinci veya üçüncü sıraya yükseldiğini söyledi.

Prof. Dr. Acarlı, karaciğer kanserinin büyük oranda kronik karaciğer hastalıkları zemininde geliştiğini vurgulayarak, siroz riski taşıyan bireylerin düzenli kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Karaciğer Kanseri En Çok Siroz Zemininde Gelişiyor

Karaciğer kanserinin yaklaşık %80-90 oranında siroz zemininde geliştiğini ifade eden Prof. Dr. Acarlı, siroza yol açabilecek hastalıklar hakkında bilgi verdi:

  • Hepatit B, B+D ve C virüsleri
  • Metabolik hastalıklar (Hemokromatozis, Wilson)
  • Karaciğer yağlanması
  • Sklerozan kolanjit
  • Alkole bağlı karaciğer hastalıkları

"Kısacası, siroz riski taşıyan ya da siroz teşhisi konmuş her birey karaciğer kanseri açısından tehdit altındadır." diyen Prof. Dr. Acarlı, bu hastalıkların bir kısmının önlenebileceğini ancak siroz başladıktan sonra sürecin ilerleyici hale geldiğini belirtti.

Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Kronik karaciğer hastalığının geri döndürülemez bir süreç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Acarlı, esas önemli olanın kanseri erken teşhis edebilmek olduğunu söyledi. Bu amaçla:

  • 3-6 ayda bir tümör belirteci (alfa fetoprotein) testleri
  • Düzenli ultrason kontrolleri

yapılması gerektiğini vurguladı.

İyi Huylu Tümörler de Takip Edilmeli

Karaciğerde yalnızca kötü huylu değil, iyi huylu tümörlerin de görülebildiğini belirten Prof. Dr. Acarlı, bunların en yaygın olanlarını şu şekilde sıraladı:

  • Hemanjiom ve Fokal Nodüler Hiperplazi (FNH): Kanserleşme riski taşımaz.
  • Adenomlar: %5 oranında kansere dönüşme riski vardır.
  • Kistik lezyonlar: Genel olarak zararsız olsa da, kistadenomlar kanserleşebilir.

Bu tür iyi huylu tümörlerin takip edilmesi gerektiğini belirten Acarlı, büyüme gösteren veya şikayetlere neden olan iyi huylu tümörlerin cerrahi olarak çıkarılması gerektiğini söyledi.

Tedavi Seçenekleri ve Karaciğer Nakli

Karaciğer kanserinin erken teşhis edilmesi halinde cerrahi müdahale ile tümörün çıkarılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Acarlı, karaciğerin kronik hastalık nedeniyle işlevini yitirdiği durumlarda karaciğer naklinin hem kanseri hem de hastalıklı organı ortadan kaldırabileceğini belirtti.

“Bu durumda nakil, hastalar için en etkili tedavi seçeneği olabilir.” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Acarlı, düzenli kontrol ve erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğunu bir kez daha vurguladı.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme