Lezzeti ve Sağlık Faydalarıyla Doğu Anadolu'nun Mücevheri: Tıhtımorik

Lezzeti ve Sağlık Faydalarıyla Doğu Anadolu'nun Mücevheri: Tıhtımorik
Doğu Anadolu'nun özellikle Bitlis, Ağrı, Van ve Muş bölgelerinde sıkça yetiştirilen ve kullanılan tıhtımorik, yerel halk arasında sevilen bir meyve olarak biliniyor. Ancak, bu meyveye neden "tıhtımorik" denildiği merak konusu olmaya devam ediyor.

Doğu Anadolu'nun özellikle Bitlis, Ağrı, Van ve Muş bölgelerinde sıkça yetiştirilen ve kullanılan tıhtımorik, yerel halk arasında sevilen bir meyve olarak biliniyor. Ancak, bu meyveye neden "tıhtımorik" denildiği merak konusu olmaya devam ediyor. Tıhtımorik, özellikle lezzeti ve sağlık faydalarıyla dikkat çekiyor. İşte tıhtımorik hakkında merak edilenler:

Tıhtımorik, yani diğer adıyla böğürtlen, dik ve dikenli bir çalı türüdür. Anavatanı Kuzey yarım küre olan böğürtlen, Doğu Anadolu'nun dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişir. "Tıhtımorik" adının kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bu ismin yöresel bir terim olduğu ve bölgede bu şekilde anıldığı bilinmektedir.

Tıhtımorik Hangi Mevsimde Çıkar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Tıhtımorik meyvesinin genellikle yaz sonu ve sonbahar aylarında olgunlaştığını söyleyen aktarlar, “Bu dönemde toplanan tıhtımorik, taze veya reçel, marmelat gibi pek çok şekilde tüketilir. Tıhtımorik, yüksek antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuda enerji verir. Ayrıca, sindirim sistemini düzenleyici özelliğiyle sindirim sorunlarına iyi gelir. Antiinflamatuar özellikleriyle iltihaplanmayı azaltabilir ve hafızayı güçlendirebilir. Tıhtımorik, özellikle C vitamini, K vitamini, lif ve demir gibi besin maddeleri açısından zengindir ve sağlık açısından oldukça faydalı bir meyvedir” dediler.

Kaynak:YASEMİN SALMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.