Menkul satış sözleşmelerinde dövizle ödeme esnekliği getirildi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, taşıt satış sözleşmeleri haricinde kalan menkul satış sözleşmelerinde ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılabilmesine olanak tanıyan düzenlemeyi hayata geçirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni tebliğ ile dövizle ödeme konusunda esneklik sağlandı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu düzenleme, makroekonomik politikalarla uyumlu şekilde kambiyo rejiminde güncellemeye gidilmesi amacıyla gerçekleştirildi.
13 Eylül 2018'de yürürlüğe giren düzenlemeyle, Türkiye’de yerleşik kişiler arasındaki belirli sözleşmelerde ödeme yükümlülüklerinin dövizle yapılamayacağı hükme bağlanmış, bu kapsamda menkul satış sözleşmelerinin de Türk Lirası ile yapılması zorunlu hale getirilmişti. 19 Nisan 2022'de yapılan değişiklikle menkul satış sözleşmelerinin tamamı Türk Lirası ile ödenmek zorunda bırakılmıştı. Ancak Bakanlık, piyasa koşullarını değerlendirerek, bu zorunluluğu kaldırdı ve taşıt satışları dışındaki menkul satış sözleşmelerinde dövizle ödeme imkânı yeniden sağlandı.
Döviz Bürolarında Denetimler Güçlendiriliyor
Öte yandan, finansal sektörün şeffaflığını artırmaya yönelik bir başka düzenleme de yürürlüğe girdi. Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarına uyum süreci çerçevesinde, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerle mücadelenin daha etkin yürütülmesi amacıyla döviz bürolarına yönelik yeni bir adım atıldı.
Bakanlık tarafından yayımlanan tebliğe göre, döviz bürolarında kamera kayıtlarının saklama süresi bir yıldan iki yıla çıkarıldı. Bu değişiklikle, yetkili müesseselerin denetim ve gözetim faaliyetlerinde etkinliğin artırılması hedefleniyor.
Yeni düzenlemeler, Türkiye'nin döviz piyasasında daha esnek ve güvenilir bir yapının oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Bakmadan Geçme





