• Haberler
  • Ekonomi
  • Merkez Bankalarından Nisan öncesi frene basan kararlar

Merkez Bankalarından Nisan öncesi frene basan kararlar

Enflasyon ve resesyon ikileminin etkisini sürdürdüğü küresel ekonomide, birçok ülkenin merkez bankası mart ayında faiz oranlarını sabit tutarken, bazı ülkeler kontrollü bir şekilde faiz indirimine gitti.

Mart ayında küresel çapta birçok merkez bankası, yüksek enflasyonun gölgesinde faiz kararlarında temkinli adımlar atmayı sürdürdü. Enflasyonla mücadelede sıkı para politikalarının etkileri ve ABD’nin korumacı ticaret stratejisinin yol açtığı belirsizlikler, bankaları “bekle-gör” yaklaşımına yöneltti.

ABD Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizlerini sabit tutarak mevcut para politikalarının devam edeceği sinyalini verdi. Fed Başkanı Jerome Powell, tarifelerin enflasyonu düşürme sürecini zorlaştırabileceğine dikkat çekti. BoE ise tek bir üyenin faiz indirimi yönünde görüş bildirdiği kurul toplantısında çoğunlukla sabit kalma kararı aldı.

Buna karşın Kanada Merkez Bankası (BoC) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB) 25’er baz puanlık faiz indirimleriyle parasal gevşeme yönünde adım attı. Her iki banka da ABD'nin korumacı adımlarının yarattığı küresel belirsizliklere dikkat çekerek ihtiyatlı bir tutum sergiledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise mart ayında 250 baz puanlık faiz indirimiyle politika faizini yüzde 42,50’ye çekti. TCMB, iç talepteki dengelenmenin ve enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin para politikasını desteklediğini belirtti. Bir sonraki faiz kararı 17 Nisan 2025'te açıklanacak.

Asya tarafında Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Rusya Merkez Bankası (CBR), faiz oranlarını değiştirmedi. BoJ, ekonomik toparlanmanın ılımlı şekilde sürdüğünü belirtirken, CBR ise sıkı para politikasının enflasyon hedeflerine ulaşılmasında kilit rol oynayacağını vurguladı.

Doğu Avrupa’da ise Çekya, Macaristan ve Polonya merkez bankaları mart ayında faiz değişikliğine gitmeyerek mevcut seviyeleri korudu. İsveç Merkez Bankası (Riksbank) da politika faizini yüzde 2,25’te sabit bırakarak daha önceki indirimlerine ara verdi. Norveç Merkez Bankası ise faiz oranını yüzde 4,50’de tuttuğunu açıkladı.

Dünya genelinde faiz kararlarında artan dikkat ve ihtiyat, hem küresel ticaret gerilimleri hem de enflasyonun kontrol altına alınması çabaları nedeniyle merkez bankalarının uzun vadeli stratejiler oluşturmakta zorlandığını ortaya koyuyor. Nisan ve sonraki aylarda açıklanacak veriler, bu stratejilerin yönünü belirlemede kritik rol oynayacak.

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme