• Haberler
  • Van
  • Moğolistan Cumhurbaşkanı, Van'da Aladağ Sarayı kalıntılarını inceledi

Moğolistan Cumhurbaşkanı, Van'da Aladağ Sarayı kalıntılarını inceledi

Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa, Van'ın Çaldıran ilçesinde bulunan ve İlhanlı Hükümdarı Hülagü Han'a ait Aladağ Sarayı kalıntılarını yerinde inceledi.

Sabah saatlerinde Van’a gelen Cumhurbaşkanı Ukhnaa, beraberindeki heyetle Çaldıran ilçesine geçerek Hanköy Mahallesi’nde Erciş’te yaşayan Kırgız Türkleri tarafından atlarla karşılandı. Karşılama töreninin ardından alana kurulan çadırda kazı çalışmalarında elde edilen buluntular hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı, daha sonra 1260’lı yıllarda Hülagü Han tarafından yaptırılan Aladağ Sarayı’nın bulunduğu bölgede incelemelerde bulundu.

“Yazlık Saray Olduğunu Tespit Ettik”

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Doğan, 2019 yılında Moğolistan Devlet Üniversitesi ile birlikte kurdukları Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nün, Türk ve Moğol kültürüne dair önemli çalışmalara imza attığını belirtti. Hülagü Han tarafından yaptırıldığı kaynaklarda geçen ancak konumu bilinmeyen bir sarayın izini sürdüklerini anlatan Doğan, şu ifadeleri kullandı:

"Yaptığımız literatür taramaları ve saha araştırmaları bizi buraya yönlendirdi. 2022 yılında bu alanda Hülagü Han’ın 1259-1265 yılları arasında yaptırdığı ve yazlık saray olarak kullandığı yapıyı tespit ettik. Ayrıca burada bir saray izi daha bulduk. Bunun yanı sıra bozkır şehir kültürüne dair izlere de rastladık. Çalışmamız, Moğolistan’da büyük yankı uyandırdı ve Cumhurbaşkanı Ukhnaa da Türkiye ziyareti kapsamında burayı özellikle görmek istedi."

Bozkır Kültürünün Anadolu’daki Tek Örneği

Aladağ Sarayı’nın, geleneksel bozkır mimari tekniklerinin Anadolu’daki tek ve Batı’daki en uzak örneği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğan, bölgedeki kazıların önemi hakkında şunları ekledi:
"Bu bölgenin arkeolojik olarak tamamen çalışılması ve belki bir rekonstrüksiyonla canlandırılarak turizme kazandırılması en büyük hedefimiz. Bu çalışmaların 15-20 yıl süreceğini öngörüyoruz."

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme