Müzik dinlerken kulaklarınızı kaybetmeyin

Gelişen teknolojiyle birlikte kulaklık kullanımının yaygınlaşması, gençler arasında işitme kaybı vakalarının artmasına neden oluyor. Uzmanlar, yüksek sesle ve uzun süreli kulaklık kullanımının geri dönüşü olmayan işitme kayıplarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Ear Technic-Si-Ser İşitme Cihazları Yönetim Kurulu Başkanı ve İşitme Cihazları Akustik ve Audiology Derneği (İCAAD) Başkanı Pedeakustiker Mehmet Emin Ağaç, kulaklık kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalara değinerek, “Müzik dinlerken kulaklarınızı kaybetmeyin. İşitme sağlığınızı korumak için bilinçli kullanım büyük önem taşıyor” dedi.

Kulak İçi Kulaklıklar Riskli

Ağaç, özellikle kulak içi kulaklıkların işitme sağlığı açısından en yüksek riski taşıdığını belirtti. Bu tür kulaklıkların sesi doğrudan kulak zarına ilettiğini ifade eden Ağaç, “Yüksek sesle dinlenen müzik, sadece işitme kaybına değil, sesleri ayırt etme ve anlama güçlüğüne de neden olabilir. Kulak üstü kulaklıklar, sesi daha geniş bir alana yayarak kulak zarına daha az baskı uygular. Bu nedenle, kulak içi modellere kıyasla daha güvenlidir” açıklamasında bulundu.

İşitme Kaybı Artık Gençlerde Daha Yaygın

Son yıllarda yapılan araştırmalar, işitme kaybı yaşının giderek düştüğünü ortaya koyuyor. Ağaç, “Eskiden daha çok yüksek sesli ortamlarda çalışan yetişkinlerde görülen bu problem, artık gençlerde de yaygınlaşıyor. Yaşam tarzı ve teknolojik cihazların yanlış kullanımı bu artışın temel nedeni” dedi.

Si-Ser İşitme Merkezleri'nde 29 yılı aşkın süredir yapılan gözlemlere göre, işitme kaybı artık 40’lı yaşlara kadar inmiş durumda.

Estetik Kaygılara Özel İşitme Cihazı Tasarımı

İşitme kaybının gençler arasında yalnızca sağlık değil, estetik kaygıları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Ağaç, bu doğrultuda geliştirdikleri ürünleri şu sözlerle anlattı:

“Gençler, geleneksel işitme cihazlarının görünümünden dolayı kullanmaktan çekinebiliyor. Bu nedenle kadınlar için şık bir aksesuar gibi görünen küpe tipi işitme cihazı tasarladık. Erkekler içinse, kulağın içinde görünmeyen dip kanal cihazlar geliştirdik. Estetik ve işlevsellik artık bir arada sunulabiliyor.”

İşitme Sağlığını Korumak İçin Öneriler

  • Kulaklıkla müzik dinlerken ses seviyesini mümkün olduğunca düşük tutun.

  • Uzun süreli kulaklık kullanımından kaçının, belirli aralıklarla kulağınızı dinlendirin.

  • Özellikle kulak içi kulaklıklardan ziyade, kulak üstü modelleri tercih edin.

  • İşitme sorunlarıyla karşılaşmadan önce düzenli kontroller yaptırın.

Mehmet Emin Ağaç, “İşitme sağlığı kaybedildiğinde geri dönüşü zordur. Bu nedenle erken önlem almak, bilinçli kullanım alışkanlığı kazanmak büyük önem taşıyor” diyerek, gençleri dikkatli olmaya davet etti.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme