OVP ile enflasyon düşürülecek, fiyat istikrarı sağlanacak

OVP ile enflasyon düşürülecek, fiyat istikrarı sağlanacak
Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde enflasyonu tek haneli seviyelere düşürerek fiyat istikrarını sağlamak hedefleniyor.

2025-2027 dönemine dair hazırlanan bu programda, enflasyon hedeflerine ulaşılana kadar tüm ekonomik araçların enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacak şekilde kullanılacağı belirtiliyor. Program, arz yönlü politikalar ve yönetilen fiyatlar gibi stratejilerle enflasyonun kalıcı bir şekilde düşürülmesini amaçlıyor.

Dezenflasyon sürecine uygun politikalar Enflasyonun düşüş trendine girmesi için uygun bir politika bileşimi uygulanacak. Bu süreçte, Merkez Bankası para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanırken, maliye ve gelir politikalarıyla koordinasyon içinde olacak. Dalgalı döviz kuru rejimi devam ettirilecek ve aşırı oynaklık halleri dışında döviz kurları piyasada arz ve talep dengesine göre şekillenecek.

Fiyatlama davranışları ve yönetilen fiyatlar Enflasyon beklentileri daha etkili bir şekilde yönetilecek ve fiyatlardaki katılıklarla mücadele edilecek. Yönetilen fiyatlar, OVP'nin enflasyon hedefleriyle uyumlu şekilde ayarlanacak ve asgari ücret artışları dezenflasyon süreciyle uyumlu olacak şekilde belirlenecek. Tarımsal ürünlerin fiyatları ise geçmiş enflasyona endekslemeyi azaltmaya yönelik olarak, piyasa dinamikleri ve mali etki göz önünde bulundurularak şekillendirilecek.

Arz yönlü tedbirler Tarımdan başlayarak, üretim kapasitesini artırmaya yönelik adımlar atılacak ve enflasyonun arızi şoklara karşı duyarlılığı azaltılacak. Gıda fiyatlarında istikrarı sağlamak amacıyla stratejik tarım ürünlerinde üretim planlaması yapılacak. Ayrıca, fiyat değişikliklerini erken tespit etmek için tarımsal ürünlerin arz-talep dinamikleri izlenecek.

Konut piyasasında ise, deprem sonrası konut stoku kayıplarının telafisi amacıyla yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek. Gayrimenkul kira kontratlarının dijital platformlara aktarılması sağlanacak ve dar gelirli vatandaşların konut erişimi artırılacak.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.